Obama hoiatab vabariiklasi «ohtlike mängude» eest võlalaega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama
USA president Barack Obama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama hoiatas täna uue võlalae pärast võitlema valmistuva Kongressi vabariiklasi «ohtlike mängude» eest riigi majandusega.

«Kui Kongress keeldub võimaldamast Ameerika Ühendriikidel tasuda oma arved õigel ajal, siis on tagajärjed katastroofilised kogu maailma majanduse jaoks,» ütles president iganädalases raadio- ja internetipöördumises.

Obama meenutas, et USA majandus kannatas ja Kongressi vabariiklased kaklesid riigivõla pärast juba 2011. aastal ja see tõi kaasa riigireitingu alandamise.

«Meie pered ja ettevõtted ei saa seda ohtlikku mängu endale veel kord lubada,» rääkis ta.

USA saavutas esmaspäeval seadusega lubatud laenulimiidi ehk 16,4 triljonit dollarit. Nüüd on Kongressil kaks kuud aega, et võlalage tõsta ja võimaldada valitsusel rohkem laenata või vastasel juhul ei tule valitsus oma finantskohustustega toime.

Nädala algul Kongressis vastu võetud eelarvekokkulepe võlalae küsimust ei puudutanud.

Vabariiklased, kes soostusid eelarvekokkuleppega märkimisväärseid kulukärpeid nõudmata, tahavad nüüd võlalae tõstmise tingimusena kulusid vähendada. Esindajatekoja vabariiklasest spiiker John Boehner on hoiatanud, et nõutakse nii kulukärpeid kui pensioni- ja tervishoiuprogrammide reformimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles