Iisrael tahab osta USA raketikaitsesüsteemi

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli kaitseminister Ehud Barak.
Iisraeli kaitseminister Ehud Barak. Foto: SCANPIX

Iisraeli kaitseminister Ehud Barak avaldas lootust, et juudiriigil õnnestub oma linnade kaitseks osta USA raketikaitsesüsteem.

Anonüümsust palunud ametnike kinnitusel külastab Barak juunis Washingtoni, kus kohtub oma Ühendriikide ametivenna Robert Gatesiga, kellele teeb ettepaneku Vulcan-Phalanx raketitõrje- ja radarisüsteemi, teatas AP.

Iisrael soovib relvastusega täiustada oma Raudkupli-nimelist raketikilpi, mis peaks valmima järgmise aasta jooksul ja pakkuma juudiriigile kaitset lühimaarakettide eest, mille trajektoor on võrreldes Iraani päritolu Shahab-tüüpi rakettidega tunduvalt väiksem.

Tegemist on süsteemiga, mis peaks Iisraeli elanikke kaitsma Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas ja Liibanoni lõunaosas tegutsevate šiiitide organisatsiooni Hezbollah rakettide eest. Samuti kardab juudiriik Iraani tuumaalast tegevust ja mõõdukate araabia maade valitsuste kukutamist radikaalsete islamistide poolt.

Iisrael hakkas ballistiliste rakettide vastast süsteemi koos USAga arendama pärast seda, kui Iraak esimese Lahesõja ajal Iisraeli pihta Scud-rakettidega tulistas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles