Adamkus: oleksin pidanud seimi laiali saatma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Valdas Adamkus
Leedu president Valdas Adamkus Foto: Reuters / Scanpix

Leedu president Valdas Adamkus tunnistas oma viimases ülevaatekõnes, et tegi vea, kui heitis kõrvale ettepaneku korraldada erakorralised parlamendivalimised.


«Tuleb tunnistada, et kui mõni aeg tagasi olime tunnistajaks vähemusvalitsuse moodustamisele, kelle energia ei läinud mitte reformide tegemisele, vaid võimul püsimisele, siis ei jätkunud meil julgust otsustavaid samme astuda,» ütles ametist lahkuv president täna oma viimases aastakõnes.

2007. aasta lõpus saatis tollal opositsioonis olnud Isamaaliidu juht Andrius Kubilius Adamkusele kirja, milles tegi ettepaneku välja kuulutada erakorralised valimised, väites, et see oleks parim viis lõpetada sotsiaaldemokraat Gediminas Kirkilase juhitud vähemusvalitsuse ebaefektiivne ja läbipaistmatu valitsemisaeg.

Ent Adamkus vastas tookord, et «kui seim otsustab laialimineku kasuks, siis tulgu saadikud istungile kokku, öelgu üksteisele aitäh, laulgu riigihümni ja korraldagu uued valimised».

Sotsiaaldemokraatide algatatud otsus erakorraliste valimiste väljakuulutamisest ei kogunud seimis piisavat arvu hääli.

«Poliitilise stabiilsuse säilitamise ettekäändel jäeti reformid poolikuks, riik vajus aegamisi seisakusse, ei suudetud valmistuda raskete aegade tulekuks. Ent ühe või teise valitsuse kestvus ei ole väärtus omaette. Iga võimu on tarvis niipalju, kuipalju ta suudab teha rahva hüvanguks,» toonitas president.

«Oleks tugev parlamendienamus moodustunud varem, ei oleks tarvitsenud niiviisi kiirustada maksureformi ettevalmistamisega, koostada riigieelarvet otsast peale. Me parandame vigu tõtakalt ja kahjumlikult,» nentis Adamkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles