Venemaal valmis natsismi ülistamise eest karistav eelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Nõukogude lugu»: nagu tõestavad poliitilised plakatid, oli Stalini Venemaa ja Hitleri Saksamaa vahel tähelepanuväärseid sarnasusi.
«Nõukogude lugu»: nagu tõestavad poliitilised plakatid, oli Stalini Venemaa ja Hitleri Saksamaa vahel tähelepanuväärseid sarnasusi. Foto: Kaader filmist

Venemaal on valminud seaduseeelnõu, mis näeb Ette karistused natsismi väidetava ülistamise eest endise N. Liidu aladel olevates riikides.

Portaali Regnum teatel deklareerib eelnõu, et Venemaa on N. Liidu järglase, Hitleri-vastase koalitsiooni liikme ning Nürnbergi tribunali asutajana õigustatud võitlema natsismi ning natsistlike kurjategijate ja nende kaasajooksikute rehabiliteerimise katsetega endise N. Liidu aladel olevates riikides. Kaasajooksikuteks nimetab eelnõu ka neid, kes sattusid Saksamaa teenistusse mobilisatsiooni korral.

Eelnõu lisas, et Nürnbergi tribunali otsused on lõplikud ja ei kuulu ümbervaatamisele ning natsism on kõigis selle vormides kuritegu.

Eelnõus kavandatud eesmärkide saavutamisek on kavas luua pidevalt tegutsev ühiskondlik komisjon (tribunal), millest kolmandiku nimetab Venemaa president ja ülejäänud kolmandikud riigiduuma ning Venemaa ühiskondlik palat.

Komisjoni tegevuse üks vorme endistes liiduvabariikides toimuva monitoorimine, sealhulgas ajakirjanduse jälgimine ning vastava andmepanga loomine.

Eelnõu näeb ette natsismi rehabiliteerimises süüdistatava isiku karistamise tema sattumisel Vene föderatsiooni territooriumile.

Samuti annab eelnõu võimudele õiguse lõpetada natsismi rehabiliteerimises süüdistatavate juriidiliste isikute tegevus Venemaa territooriumil.

Teisipäeval jõudis eelnõu kiita Eestis tegutsev niinimetatud antifašistlik komitee, kes väljendas Interfaxile edastatud avalduses muret neonatslike ideede väidetava leviku pärast Eestis.

Komitee kinnitusel ei pööra Eesti korrakaitseorganid neile ilmingutele mingit tähelepanu, samuti pole tulemusi andnud Eesti venekeelsete elanike ühenduste pöördumised Euroopa Liidu ja Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni OSCE poole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles