Jukose eksjuhtide kohtusaaga jätkub

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski ja Platon Levedev kuulikindlas plastikkuubikus.
Mihhail Hodorkovski ja Platon Levedev kuulikindlas plastikkuubikus. Foto: AP / Scanpix

Põhjalastud Vene kütusegigandi Jukos endised juhid Mihhail Hodorkovski ja Platon Lebedev end Moskva Hamovniki kohtus täna süüdi ei tunnistanud.


«Pole süüdi,» kinnitas Hodorkovski, keda süüdistatakse aastatel 1998-2003 ligi 25 miljardi dollari omastamises ja peaaegu 14 miljardi dollari suuruses rahapesus, vahendas AFP.

«Riik sai Jukoselt maksuraha 40 miljardit dollarit, kui see nafta oleks varastatud, siis kuidas Jukos oleks saanud neid makse maksta? Tagastage meile meie maksud! Naftat ei saanud sel viisil varastada,» kinnitas Hodorkovski, kes nimetas süüdistusi, nagu oleks Jukos kunstlikult hindasid fikseerinud rumalaks.

Venemaa rikkaimate meeste hulka kuulunud naftakorporatsiooni Jukose kunagine omanik ja asutaja toodi kohtuprotsessiks Siberist Tšita oblastist Moskva vanglasse.

Teine süüalune Lebedev tunnistas end samuti süütuks. «Ma pole kunagi midagi varastanud,» täpsustas Lebedev, kelle sõnul on süüdistused skisofreenilised.

2003. aasta oktoobris arreteeriti Hodorkovski süüdistatuna kelmuses, maksudest kõrvalehoidmises ja pettuses ning kahe aasta pärast mõistis Moskva Meštšanski kohus mõistis tema ja Lebedevi üheksaks aastaks vangi. Moskva linnakohus vähendas nende karistust aga kaheksa aastani.

2006 aasta lõpus saadeti mees Tšitaa eeluurimisvanglasse, kus algatati tema suhtes uus kriminaalasi, mille raames süüdistatakse teda ja tema äripartnerit ulatuslikus rahapesus. Hodorkovski on kõik süüdistused tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles