Kaks britti teenisid Norrast Rootsi küüslauku vedades miljoneid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüslauk.
Küüslauk. Foto: Peeter Langovits

Kaks britti, kes vedasid Hiinast pärit küüslauku salakaubana Norrast Rootsi, teenisid aastaga miljoneid eurosid, ütles Göteborgi prokurör täna.

Mingil põhjusel avastati üks küüslaugukoormaga veok 2010. aasta juunis Norra piiri lähedal Bohusläni piirkonnas. Edasine uurimine viis küüslaugusmugeldajateni, kes olid selleks ajaks Euroopa Liidu tollimaksust kõrvale hoides teeninud juba miljoneid eurosid.

«Tood küüslaugu Norrasse ja ütled, et see on su enda tarbeks, ja viid selle siis Rootsi,» seletas prokurör Thomas Ahlstrand salakaubavedajate lihtsat skeemi.

Arvatakse, et mehed jätsid ajavahemikus 2009. aasta veebruarist 2010. aasta juunini maksmata 10,6 miljonit eurot makse küüslaugu vedamise eest Norrast, mis ei ole Euroopa Liidu liige, Rootsi, mis seda on. Osa sellest rahast pidid nad siiski tasuma, et küüslauk esmalt Norrasse tuua.

Mehi ei ole kätte saadud ja Göteborgi ringkonnakohus andis käsu nende vahistamiseks tagaselja, rahvusvahelist vahistamiskäsku ei ole seni välja antud.

Briti tolliametnikud nimetasid möödunud aastal üht küüslaugusmugeldajat riigi suurimaks maksupetturiks 2012. aastal ja ta mõisteti kahe miljoni naela väärtuses maksudest kõrvalehoidmise eest kuueks aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles