Korduslugemine kinnitas Moldova kommunistide valimisvõitu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moldova häälte ülelugemine kinnitas kommunistide võitu.
Moldova häälte ülelugemine kinnitas kommunistide võitu. Foto: AFP / Scanpix

Moldova keskvalimiskomisjon kuulutas häälte ülelugemise järel taas kord üldvalimiste võitjaks valitsevad kommunistid.


Komisjoni sekretäri Iurie Ciocani sõnul pole erinevus esialgsete valimistulemuste ja korduslugemise vahel märkimisväärne, teatas Reuters.

5. aprilli valimiste esialgsete tulemuste kohaselt jäi kommunistidel 50 protsendilisest häälteenamusest ja esinduskogu 61st saadikukohast vaid pisut puudu. Erakond saavutas 101-kohalises parlamendis 60 kohta, millega jääb neil presidendi valimiseks vajalikust häältearvust puudu vaid üks.

Ciocani kinnitusel said said kommunistid üle 760 000 hääle 1,556 miljonist, mistõttu parteide lõppjärjestus häälte ülelugemisel ei muutunud.

Siiski peab korduslugemise tulemused kinnitama ka konstitutsioonikohus, kes kommunistist presidendi korraldusel hääled üldse üle lugeda lasi.

Kommunistide võit andis tõuke vägivaldsetele demonstratsioonidele pealinnas ja Moldova opositsiooni esindajad kinnitasid, et kommunistide võiduga lõppenud valimised olid võltsitud, mistõttu nad nõudsid uusi valimisi. Samuti olid nad veendunud, et häälte ülelugemine vigu nimekirjades, kuhu opositsiooni sõnul oli kantud surnuid, alaealisi ja välismaal elavaid inimesi, ei paljasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles