Adamkus kutsub mitte loobuma idealismist välispoliitikas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Valdas Adamkus (vasakult teine) käis koos Eesti ja Poola kolleegi ning Läti tollase peaministriga mullu augustis Gruusiale toetust avaldamas.
Leedu president Valdas Adamkus (vasakult teine) käis koos Eesti ja Poola kolleegi ning Läti tollase peaministriga mullu augustis Gruusiale toetust avaldamas. Foto: AFP / Scanpix

Leedus peagi ametist lahkuv president Valdas Adamkus leiab, et riik ei peaks loobuma väärtustele tuginevast välispoliitikast ega ambitsioonist tõusta regiooni liidriks.



Teisipäeval parlamendis oma viimast ülevaatekõnet esitanud riigipea avaldas arvamust, et välispoliitika osas sooritas Leedu «kõlbluse ja väärtustele ustavuse eksami kõrgeimale hindele». Ta kiitis Leedu diplomaatiat, mis ei hoidnud Gruusia sündmustest kõrvale ning saavutas lisanduse Euroopa Liidu mandaati leppekõnelustele Venemaaga.

Adamkus rõhutas, et ainult ausad suhted riikide vahel, mida toetavad selged väärtused, vastastikku kasulikud kokkulepped ja vastastikune usaldus, moodustavad stabiilse majanduskoostöö vundamendi. President lisas, et on oma töö algusest peale pakkunud Venemaale just niisugust koostööd.

Samas avaldas ta imestust selle üle, et niisugune seisukoht tekitab riigisiseselt diskussioone.

«Ehk oleks Leedul parem «mitte esile tikkuda», vait olla või valida lihtsalt mugavam tee, mis tõotab paremini rahuldada ainelisi püüdlusi? Diskussioonid välispoliitika üle on kahtlemata vajalikud. Ent oluline on mitte seada selle põhisuunda vastavalt nafta- või gaasihinna tõusule või langusele, transiitvoogude muutumisele,» ütles president.

«Kui Leedu välispoliitika eemaldub pikaajalistest eesmärkidest ja fundamentaalsetest väärtustest, siis reedame sellega 16. veebruari ja 11. märtsi iseseisvusaktide ideaalid. Kui aga kaotame neisse usu ja lakkame nende eest võitlemast, siis võtab maad ühepäevamaterialism, mis varjutab riigi strateegilisi eesmärke,» lisas ta.

Adamkuse sõnul kujundab Leedu koos Poola ja teiste regionaalliitlastega Euroopa Liidu aktiivset poliitikat ida suunal.

«Meie rahvuslik huvi on toetada ja julgustada Ukraina, Moldova, Valgevene ja Kaukaasia rahvaid, kes soovivad liikuda demokraatliku arengu teed mööda. Aktiivne dialoog aitaks Leedul täita oma missiooni transiitriigina ning olla samal ajal Lääne demokraatiate geopoliitiliseks väravaks,» ütles Adamkus.

Riigipea peab vajalikuks tugevdada partnerlust Poolaga, taastada dialoog Visegradi grupi riikidega, jätkata aktiivset koostööd Põhjamaadega.

«Hoides heanaaberlikke sidemeid ning tegutsedes Läänemere ja Musta mere vahele jääval alal, on Leedu saavutanud väga palju. Meil ei maksa alahinnata oma tänaseid ja ajalookogemusega kinnitatud püüdlusi kinnistuda Euroopa poliitilisel kaardil teatud regiooni keskusena,» ütles Adamkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles