Pakistani ja India suhted on taas pinevad

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indialasest protestijad avaldasid täna Amritsaris Pakistani vastu meelt.
Indialasest protestijad avaldasid täna Amritsaris Pakistani vastu meelt. Foto: SCANPIX

Pakistani võimud süüdistasid täna naaberriigi India sõjaväge tule avamises vaidlusaluse Kašmiiri piirialal ja ühe islamiriigi sõduri tapmises.

Kahe tuumariigi suhted on taas pingestunud, kuna viimase viie päeva jooksul on tegu juba kolmanda vaidlusaluse Kašmiiri piiril aset leidnud vahejuhtumiga, vahendas uudisteagentuur AFP.

Üleeile süüdistas India Pakistani kahe sõduri tapmises, väites, et üks neist hukati pea maharaiumise läbi. Pühapäeval süüdistas aga Pakistani armee Indiat ühe islamiriigi sõduri tapmises ja veel ühe sõduri vigastamises.

1947. aastal Briti ülemvõimu alt vabanenud India ja Pakistan on sellest ajast alates sõdinud omavahel kolmel korral. 1949. aastal sõlmisid riigid pärast esimest konflikti relvarahu, mille tagajärjel tõmmati Kašmiiri aladele ÜRO survel demarkatsioonijoon.

1998. aastal viisid mõlemad riigid läbi ka tuumakatsetused ning pärast seda on mõlemad riigid korraldanud aeg-ajalt raketikatsetusi.

Eriti pingeliseks kujunesid kahe riigi suhted 2008. aasta lõpus, kui India ajaloo ühe veriseima rünnaku käigus tapsid Pakistani islamistliku äärmusrühmituse Lashkar-e-Taiba võitlejad India suurimas linnas Mumbais 166 inimest ja haavasid veel 238 inimest.

Sisuliselt on kaks riiki endiselt sõjajalal ja tulevahetused just Kašmiiris on üsna sagedased. 2003. aastal sõlmisid kaks riigi küll relvarahu, kuid läbirääkimised rahu sõlmimise üle katkesid Mumbai terrorirünnaku järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles