Politseiraport paljastas veel endise BBC saatejuhi seksuaalkuritegusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1986. aastast pärinev foto Jimmy Savile'ist.
1986. aastast pärinev foto Jimmy Savile'ist. Foto: SCANPIX

Omaaegne BBC saatejuht ja tuntud diskor Jimmy Savile sooritas 50 aasta jooksul vähemalt 214 seksuaalrünnakut, nende seas 34 vägistamist või penetratsiooni, vahendab BBC värsket politseiraportit.


Esimesed paljastused Savile’i kuritegudest andsid veel sadadele tema ohvritele julgust ette astuda. Nende inimeste seas oli ka neid, keda Savile ründas BBC territooriumil. Nii mõnigi ohver tunnistas, et esimest korda neid ka usuti.

30-leheküljeline raport leidis järgnevat:
• Savile korraldas seksuaalrünnakuid 13 haiglas.
• Tema noorim ohver oli kaheksa-aastane poiss, vanim 47-aastane.
• Esimene rünnakusüüdistus pärineb 1955. aastast Manchesterist, viimatine 2009. aastast.
• BBCs sooritas Savile seksuaalkuritegusid aastatel 1965-2006, muuseas ka viimase Top of the Popsi salvestuse ajal.
• Rünnakute «tippaeg» oli aastatel 1966-1976.
• 73 protsenti ohvreist olid alla 18 aasta vanad, suurem osa kuritarvitatutest olid 13-16-aastased.
• Kindlat tõendit sellest, et ta pedofiilide ringi kuulus, pole, kuid jätkub uurimine küsimuses, kas ta võis kuuluda mitteametlikku võrgustikku.

Tuntud saatejuht, kelle täisnimi oli James Wilson Vincent Savile, sündis 1926. aasta 31. oktoobril ja suri 2011. aasta 29. oktoobril.

1958. aastal Radio Luxembourgis diskorikarjääri alustanud Savile’i tunti kui ekstsentrilist persooni, samas oli ta aktiivne ka heategevuslike rahakogumiste korraldajana, eriti just lastehaiglate hüvanguks. 1964. aastast juhtis ta Top of the Popsi ning 1976. aastast peamiselt lastele suunatud soovisaadet «Jim'll Fix It».

Tema seksuaalrünnakud tulid esimest korda laiema avalikkuse ette aasta pärast surma – tänavu oktoobris valminud ITV dokumentaalfilmis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles