Türgi peab kurdi aktivistide tapmist veritasuks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaal elavad kurdid tõid täna mõrvapaika Pariisis lilli ja küünlaid.
Prantsusmaal elavad kurdid tõid täna mõrvapaika Pariisis lilli ja küünlaid. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan ütles kolme kurdi naisaktivisti mõrva kommenteerides, et tegu on mässuliste enda veritasuga.

Kolm naist, kelle seas on ka Türgis, USAs ja Euroopa Liidus terroriorganisatsiooniks kuulutatud Kurdistani Tööpartei (PKK) üks asutaja Sakine Cansiz, tapeti eile Pariisi kesklinnas asuvas infokeskuses.

Erdoğani sõnul näitavad tõendid, et mõrva eesmärgiks võis olla saboteerida püüdlusi läbirääkimiste alustamiseks Türgi võimude ja kurdi mässuliste vahel, et veenda viimase võitlejaid relvi maha panema.

Seejuures viitas Erdoğan asjaolule, et naised avasid oma tapjatele ukse ning hiljem lukustati infokeskuse uks seestspoolt, milleks oli vaja teada turvakoodi. «Pole kahtlustki, et nad poleks [ust] avanud inimestele, keda nad ei teadnud,» märkis Erdoğan riiklikule uudisteagentuurile Anatolia.

Kurdi aktivistid seevastu aga usuvad, et mõrv on võimude kätetöö, et läbirääkimisi nurjata.

Võitlus Türgi valitsusvägede ja riigi kaguosas tegutsevate PKK võitlejate vahel on viimastel kuudel taas hoogustunud. Türgi armee sõjalennukid on korduvalt pommitanud sihtmärke ka mägises Põhja-Iraagis, kus PKK võitlejad tegutsevad.

PKK on juba rohkem kui veerand sajandit võidelnud iseseisva kurdi riigi eest ning selle vägivallakampaanias on hukkunud hinnanguliselt 45 000 inimest.

Hiljuti alustasid Türgi võimud aga läbirääkimisi PKK vangistatud liidri Abdullah Öcalaniga, et viimane veenaks oma kaaslasi relvastatud vastupanust loobuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles