Prantslase pantvangistajad teadsid erioperatsioonist ette

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Denis Allex oma vangistajate tehtud 2010. aasta videos vabastamist palumas.
Denis Allex oma vangistajate tehtud 2010. aasta videos vabastamist palumas. Foto: SCANPIX

Somaalia allikate sõnul võib eilse operatsiooni ebaõnnestumise põhjus olla selles, et prantslast vangis hoidvat Somaalia islamiäärmuslikku rühmitus Al-Shabaabi hoiatati ette.

Al-Shabaabi vanemkomandör Sheikh Mohamed Ibrahim kinnitas uudisteagentuurile AFPle telefonitsi, et võitlejad teadsid rünnakust juba ette ja nad olid valmis end kaitsma. Ta ei täpsustanud, kuidas neid oli hoiatatud.

Lisaks tegi avalduse Prantsuse kaitseminister Jean-Yves Le Drian, kelle sõnul alahindasid Prantsuse sõdurid islamimässuliste tugevust, kui nad alustasid 50 sõdurit ja vähemalt viit helikopterit hõlmanud operatsiooni.

Siiski kaitses ta Denis Allex’ varjunime all tuntud Prantsuse salaagendi vabastamiseks toimunud erioperatsiooni käivitamist.

«Hea on läbi rääkida ja kokkulepet otsida, kuid me ei saa ebamõistlikele tingimuse ees koogutada ja see kehtiski Al-Shabaabi kohta,» sõnas Le Drian. «Nad tahtsid vabastamise eest vastu lugematu arvu džihadistidest vangide vabastamist üle kogu maailma. See on rangelt võimatu ja täiesti ebareaalne,» lisas ta AFP teatel.

Peale selle teatasid Somaalia pealtnägijad täna, et vähemalt kaheksa tsiviilisikut tapeti katastroofilise operatsiooni käigus, millega püüti vabastada röövitud Prantsuse salaagenti. Prantsuse kaitseminister õigustas aga reidi korraldamist.

«Neli tsiviilisikut, kellest kolm kuulus ühte perekonda, said surma. Nad tapeti kõik Bulomareri lähistel, kus Prantsuse sõdurid maandusid enne linna sisenemist,» sõnas kohalik elanik Alan Derow telefoni teel AFPle. Teiste elanike teatel olid ohvriteks paar, nende poeg ja veel üks mees.

Veel neli inimest jäid Prantsuse eriüksuslaste ja islamivõitlejate risttule vahele ja nad surid Bulomareri linnas. Elanike sõnul said surma üks naine, tema laps ja kohaliku turu valvur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles