Vatikan kavandas sõja ajal pagemist Portugali

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Pius XII 1945. aasta septembris.
Paavst Pius XII 1945. aasta septembris. Foto: AP / Scanpix

Vatikani salaplaan nägi ette põgenemist Portugali ja uue paavsti valimist, kui natsionaalsotsialistliku Saksamaa liider Adolf Hitler oleks viinud täide oma ähvarduse ja roomakatoliku kiriku pea röövinud.


Vatikani arhiividokumentide järgi käskis sõjaaegne paavst Pius XII piiskoppidel tema asemel kiiresti järglane valida, kui natsid ta arreteerima peaksid, kirjutas The Telegraph.

Kava nägi ette ka piiskoppide põgenemist turvalisse ja neutraalsesse riiki, ilmselt Portugali, kus oleks taasloodud roomakatoliku kiriku juhtkond ning valitud uus paavst.

Pius vabatahtlikult riigist lahkuda ei soovinud, sest tal paluti korduvalt põgeneda Portugali, Hispaaniasse või USAsse.

Väidetavalt oli SS-kindralile Karl Otto Wolffile antud käsk Vatikan okupeerida ja viia paavst koos kuuriaga mujale, et nad ei satuks liitlaste kätte ning ei avaldaks poliitilist mõju.

Ajaloolaste hinnangul andis Hitler käsu paavst röövida, kuna kartis, et Pius XII kritiseerib Saksamaad juutide kohtlemise pärast. Samuti kartis ta, et paavst suudab Itaalias ja teistes katoliiklikes riikides panna aluse vastupanuliikumisele.

Mitmed ajaloolased on paavst Pius XII ette heitnud saksameelsust ning kritiseerinud tema suhtumist holokausti.

1999. aastal ilmunud John Cornwalli raamatus nimetatakse sõjaaegset kirikujuhti «Hitleri paavstiks» ja tema poliitilist kurssi «Pius XII vaikimiseks».

Väidetavalt sai Pius XII Roomas toimunud juutidevastasest haarangust teada alles pärast selle toimumist, tehes hiljem jõupingutusi nende vabastamiseks.

Praegu ametis olev paavst Benedictus XVI on oma Teise maailmasõja aegset eelkäijat aga korduvalt kaitsnud ning tema sõnul tegi Pius XII juutide päästmiseks kõik võimaliku.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles