London ei pea Falklandi saarte ründamist tõenäoliseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõda meenutav Malviinide monument Tulemaa provintsis Tierra del Fuegos, mis jääb pealinnast Buenos Airesest 3100 kilomeetrit lõunasse.
Sõda meenutav Malviinide monument Tulemaa provintsis Tierra del Fuegos, mis jääb pealinnast Buenos Airesest 3100 kilomeetrit lõunasse. Foto: SCANPIX

Briti relvajõudude ministri Andrew Robathani sõnul on Argentina katse Falklandi saari jõuga endale võtta ülimalt ebatõenäoline.

Minister ütles eile Briti seadusandjatele, et Argentina põhiseadus keelustab saarte sõjalise ründamise. «Praeguse seisuga paistab, et nende relvajõud ei ole saarte hõivamiseks piisavalt hästi varustatud, kuid me ei tohi kunagi enesega liiga rahulolevaks muutuda,» tõdes minister parlamendiliikmetele.

Robathani sõnavõtt langeb märtsis Falklandi saartel korraldatava rahvahääletuse eelsele ajale. Elanikud saavad referendumil oma sõna öelda küsimuses, kas Falklandi saared peaksid jääma Ühendkuningriigi koosseisu või mitte.

Tõenäoliselt toetab enamik saarte 2500 elanikust Briti suveräänsuse alla jäämist. Referendum ise toimub ajal, mil Suurbritannia ja Argentina vaheline sõnasõda on kestnud mitu kuud ning paistab üha ägenevat.

Argentiinlased nimetavad saarestikku Malviini saarteks.

1982. aastal tungisid Argentina väed saartele, mispeale saatis Briti toonane peaminister Margaret Thatcher välja laevastiku, kes saarestiku tagasi vallutas. Sõjas sai surma 255 Briti ja 649 Argentina sõdurit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles