Inimõigusvolinik: Eesti valitsus pole kodakondsuseta laste probleemi lahendanud

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Nils Muižnieks.
Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Nils Muižnieks. Foto: SCANPIX

Euroopas ei tohiks olla kodakondsuseta lapsi, siiski leidub neid aga mitmes Euroopa Nõukogu liikmesriigis, sh Eestis ja Lätis, kirjutas Euroopa Nõukogu inimõiguste volinik Nils Muižnieks oma blogis.

Muižnieks tõi ka välja, et Eestis on ligi 92 000 välismaalast või määratlemata kodakondsuseta isikut, Läti seadusandluse järgi omab mittekodaniku eristaatust aga 304 000 inimest. Nende seas oli 2011. lõpu andmete järgi Eestis ligi 1500 alla 15-aastast kodakondsuseta last, Lätis oli neid aga ligi 9000, vahendas Läti uudisteagentuur LETA Muižnieksi kirjutist.

Vanematel on küll õigus oma lapsi kodanikena registreerida, kuid paljud ei kasuta teadmatuse tõttu seda võimalust. Nad võivad olla ka riigist juba sedavõrd võõrandunud, et otsustavad lapsed kodakondsuseta jätta.

Eesti ja Läti valitsused on lasknud sellel olukorral jätkuda, lubades lapsevanematel valida staatus, mis ei ole lapse parimates huvides, kirjutas veel  Muižnieks.

Inimõigusvoliniku hinnangul peaksid riigid nende territooriumil sündinud lastele sünnihetkel automaatselt kodakondsuse andma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles