ÜRO Julgeolekunõukogu nõudis tamili mässuliste alistumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tamili Tiigrite kontrolli all olevalt alalt põgenenud tsiviilelanikud Sri Lanka põhjaosas.
Tamili Tiigrite kontrolli all olevalt alalt põgenenud tsiviilelanikud Sri Lanka põhjaosas. Foto: Reuters / Scanpix

Sri Lanka tamili mässulised peavad alistuma ja laskma tsiviilisikutel sõjatsoonist taanduda, kinnitas ööl vastu neljapäeva ÜRO Julgeolekunõukogu.


ÜRO Julgeolekunõukogu kogunes, et arutada mitteametlikult murettekitavat olukorda Sri Lanka põhjarannikul, kus ümberpiiratud tamili mässuliste kontrolli all olevalt maaribalt on pagenud üle 100 000 tsivilisti, kuid hulgaliselt inimesi on endiselt lõksus.

Sri Lanka valitsusjõud panid esmaspäeval ja teisipäeval kirja kokku 81 420 sõjatsoonist põgenenud meest, naist ja last, ütles kolmapäeval valitsusvägede esindaja Keheliya Rambukwella.

«Meie prioriteet on tsivilistid välja saada,» ütles Rambukwella, kes ei täpsustanud, kui palju inimesi võiks veel konfliktipiirkonnas olla.

Sri Lanka valitsusväed alustasid esmaspäeval pealetungi Tamil Eelami Vabastustiigrite (LTTE) viimasele kantsile, avades tsiviilisikutele tee sealt pagemiseks.

ÜRO hinnangul viibis sel hetkel piirkonnas 150 000 tsiviilelanikku ning võimud süüdistavad tamili tiigreid tsiviilelanike pantvangis hoidmises.

Operatsioon hoogustus teisipäeva keskpäeval, kui sai täis LTTE-le alistumiseks antud aeg.

Rahvusvaheline Punase Risti Komitee (ICRC) on hoiatanud, et olukord ei ole katastroofist kaugel ning kutsunud pooli tsiviilohvreid vältima.

Sri Lanka valitsusvägede pressiesindaja Udaya Nanayakkara ütles, et kolmapäevaks oli põgenike hulgast tuvastatud 3000 LTTE liiget.

Kolmapäeval sai valitsusvägede ja mässajate tulevahetuses surma vähemalt 36 tamili sissi.

Sri Lanka kodusõda puhkes 1983. aastal ja on nõudnud vähemalt 70 000 inimese elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles