Hyvinkää tulistaja põhjendas oma tegu võimsa vihapurskega

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hyvinkää kiirabiauto õnnetuspaigal 26. mail 2012.
Hyvinkää kiirabiauto õnnetuspaigal 26. mail 2012. Foto: SCANPIX

Hyvinkää ringkonnakohtus jätkub kahe inimese hukkumist puudutav kohtuprotsess tulistamised omaks võtnud Eero Hiltuneni küsitlemisega.

Esialgu esitas kohtualusele küsimusi tema advokaat Olli Etelämäki. Hiltunen sai aluses võimaluse öelda midagi ohvritele ja nende lähedastele, vahendas iltasanimat.fi.

«Palun vabandust. Täiesti mõttetu tegu ja ma mõistan selle tagajärgi mulle endale,» ütles ta vaikse ja väriseva häälega. «Mul on kahju.»

Ta rääkis mullu mais sõpradega veedetud õhtust ja restorani minekust. Teel restorani kohtasid nad kolme meest, kellest ühega hakkas ta erimeelsuste tõttu rüselemine.

Hiltunen rääkis, et oli pärast restorani jõudmist «maadluspartneri» peale vihane ja tundis end häbistatuna. Ta viha kasvas ja mingil hetkel otsustas mees sealt lahkuda. Ta sõitis taksoga koju ja naasis kesklinna mopeedi ning kahe tulirelvaga.

Tegelikult võttis ta isa relvakapist kolm tulirelva, kuid kuna neist üks ei mahtunud kotti, siis ta jättis selle maha.

Hyvinkää kesklinna ärihoone katusel võttis ta esmalt väiksekaliibrilise püstoli välja ja tulistas sellest mitukümmend lasku. Tal on meeles, et sihtis esimesele ohvrile otse pähe.

Oma sõnul oli tal sellest varasemast rüselemisest tekkinud nii paha tunne, et ta arvas, et tulistamise ajal hakkab parem. Kuna väiksekaliibrilise püstoliga paugutamisel polnud justkui mingit mõtet, haaras ta suurema tulirelva järele.

Sündmuskohale saabunud politseiautost väljunud nooremkonstaablit tulistas ta viimasena.

«Nägin, et ta kukkus maha. Pärast seda lahkusin katuselt,» jutustas ta.

Seejärel jooksis mees metsa, kus veetis öö. Hiltunen rääkis kohtus, et metsas mõtles ta juhtunu üle järele. Oma sõnul oleks ta tahtnud, et tulistamist poleks olnud.

Ta põhjendas oma tegu rüselemise järel vallandunud võimsa vihapurskega, pärast mida ähvardas ta sõbrad tappa. «Kui olin selle ähvarduse välja öelnud, siis tunduski see ainsa lahendusena. Kuidagi tundus, et muud ei saagi teha.»

Prokurör nõuab Hiltunelile kahe mõrva, seitsme mõrvakatse ja 32 inimese jaoks ohtliku olukorra tekitamises eluaegset vangistust. Advokaadi arvates pole tegemist mõrvade, vaid tapmisega.

Veretöö leidis aset 26. mail 2012 öösel enne kella kaht. Hukkusid 18-aastane naine ja 19-aastane mees, haavata sai seitse inimest. Viga saanud 24-aastasele naiskonstaablile on tehtud enam kui 50 operatsiooni ja neid tuleb veel.

Kannatanud ja ohvrite pered nõuavad kompensatsiooniks kokku enam kui 500 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles