Läti rahvasaadikud ei taha palgatõusust loobuda

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Läti valitsuskoalitsiooni kuuluvate rahvuslaste soov seista vastu parlamendisaadikute palgatõusule ei lähe lmselt läbi.

Läti meedia teatel ei toeta Läti rahvuslaste ühenduse Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK kava ei nende koalitsioonipartnerid ega ka osa opositsioonisaadikuid, vahendas uudisteagentuur BNS päevalehtedele Neatkarīgā Rīta Avīze ja Diena viidates.

Kõik Läti erakonnad pole palkade vähendamise küsimuses avalikult oma seisukohta avaldanud. Opositsiooniline Roheliste ja Talurahva Liit on teatanud, et ei toeta rahvuslaste kava. Selle esindaja Augusts Brigmanise sõnul toetasid rahvuslased ise rahvasaadikute palgatõusu ning selle vältimiseks tuleks muuta tänavust eelarvet.

Läti parlamendispiiker Solvita Āboltiņa, kes kuulub peaminister Valdis Dombrovskise juhitavasse erakonda Ühtsus, märkis, et rahvuslased oleks pidanud oma ettepanekutega välja tulema siis, kui rahvasaadikud arutasid 2013. aasta riigieelarvet. Seejuures nimetas Āboltiņa koalitsoonikaaslastest rahvuslasi ebaprofessionaalseks.

Āboltiņa siiski ei välistanud, et palgatõus millalgi üle vaadatakse, kuid tema sõnul tuleb sellisel juhul võtta vastu seadus, milles rahvasaadikud nõustuvad oma palkade vähendamisega.

2010. aasta lõpus heaks kiidetud seadusemuudatuste järgi ei arvutata rahvasaadikute igakuist töötasu enam avaliku sektori keskmise palga, vaid riigi keskmise palga alusel. Ka tõuseb rahvasaadikute palk, kuna alanud aastaga sai läbi mitu aastat riigitöötajate ja kohalike omavalitsuse töötajatele kehtinud kasinusrežiim.

Mullu oli keskmine palk 474 latti ehk 680 eurot. Seimisaadikute palga saamiseks korrutatakse see nüüdsest 3,2ga. Kui riigitöötajate palgad olid külmutatud, oli koefitsendiks 0,94. Rahvasaadikute lisatasud ja hüvitised kaotati samuti 2010. aasta reformiga.

Läti parlamendisaadikuet igakuine brutosissetulek peaks jaanuarist tõusma seega 1517 latini (2175 euroni), mis on 100 latti (142 eurot) rohkem kui mullu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles