Hiina linnu kimbutab endiselt saastatus

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autotee Hiina pealinnas Pekingis.
Autotee Hiina pealinnas Pekingis. Foto: AFP / Scanpix

Hiina keskkonnakaitseministri kinnitusel on õhusaaste rahvavabariigi linnades endiselt tõsine probleem.


Kasvava Hiina majanduse energianälga rahuldab riik peamiselt kivisütt põletavate jõujaamade rajamisega - see ongi õhusaaste peamine põhjus. Oluline roll Hiina õhusaaste kasvus on ka riigi tsemenditööstusel, mis on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud, vahendas AFP.

«On potentsiaalne oht tõsisteks õhureostusjuhtumiteks, õhukeskkonna olukord on väga raske,» ütles keskkonnakaitseminister Zhou Shengxian parlamendi ees kõneldes.

«Raskused õhusaastega tegelemisel on tugevnenud ja keskkonnaeeskirju nagu ka kaitsesüsteeme tuleb veelgi tugevdada,» lisas minister.

Võimude abinõud õhusaaste vähenemiseks nagu näiteks autode kasutamise piiramine ning tehasesaaste vähendamine pole aga oodatud edu toonud, sest õhureostus on suurendanud kopsuvähki haigestumise sagedust ning tuberkuloosijuhtumite arvu.

2006. aastal asus maailma 20st saastatuimast linnast 16 Hiinas. Hiljuti riikliku uudisteagentuuri Xinhua avaldatud uurimus näitas, et eelmisel aastal oli keskmine õhukvaliteet 320 Hiina linnas ohtlik umbes pooltes.

Kõige rohkem põhjustab saastatus probleeme Aasia pikima jõe Jangtse jõe deltas asuvates linnades nagu näiteks Shanghais ja Pärlijõe deltas Lõuna-Hiinas paiknevas Guangzhou linnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles