Kim Dotcom asutab uue failijagamissaidi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Megauploadi looja Kim Dotcom.
Megauploadi looja Kim Dotcom. Foto: SCANPIX

Populaarse failijagamissaidi Megaupload asutaja Kim Dotcom kavatseb pühapäeval oma Aucklandi villast käivitada uue sarnase võrgukülje.

Umbes aasta eest olid relvastatud politseinikud samas paigas saksa-soome päritolu Dotcomi netipiraatluses süüdistatuna vahi alla võtnud.

38-aastane Dotcom kavatseb saidiga mega.co.nz korrata Megauploadi impeeriumi edu; viimast külastas päevas umbes 50 miljonit inimest.

«Ma arvan, et jääte uue #Megaga rahule,» säutsus ta oma Twitteri saidil. «See on nagu ajarännak. Me viime teid tulevikku!!!»

Dotcom, keda tuntakse ka nimede all Kim Schmitz ja Kim Tim Vestor, on Uus-Meremaal kautsjoni vastu vabaduses. USA võimud taotlevad tema väljaandmist.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) väitel on Megaupload.com põhjustanud filmide, telesaadete ja muu materjali ebaseadusliku jagamisega autoriõiguste omanikele enam kui 500 miljoni dollari ulatuses kahju.

Süüdimõistmise korral ähvardab teda 20-aastane vangistus.

Dotcomi sõnul eiravad süüdistused asjaolu, et ta püüdis isiklikult takistada autoriõiguste rikkujaid Megauploadile linkimast ning et tema ettevõttes töötas 20 inimest, kelle ülesandeks oli autoriõigustega kaitstud materjalide mahavõtmine. Ta nimetas Ühendriikide võimude tegevust eksitavaks ja pahatahtlikuks.

USA võimud sulgesid populaarse failijagamissaidi Megaupload.com mullu 19. jaanuaril ning on esitanud süüdistused seitsmele inimesele sealhulgas Eesti kodanikule Andrus Nõmmele.
Megaupload.com-i toetajate seas oli mitmeid muusika- ja filmitähti, teiste seas Kanye West ja Alicia Keys. Saidil oli 150 miljonit registreeritud kasutajat.

Juunis esitas Megaupload taotluse kohtuasja tühistamiseks ettevõtte ja selle asutaja vastu.

«Megauploadi hinnangul ei järginud USA seadusi, mille järgi välisriigi ettevõttele ei saa süüdistust esitada, kui see ei tegutse ega ole esindatud Ühendriikides. Me leiame, et seadus on selles osas vägagi selge ja seega soovime selle kohtuasja tühistamist,» ütles Megauploadi ja Dotcomi esindav advokaat Ira Rothken uudisteagentuurile AFP rõhutades, et firma baseerus Hongkongis.

Uus-Meremaa kohus arutab Kim Dotcomi väljaandmist augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles