Opositsiooniaktivisti enesetapu põhjused võivad peitud isiklikus elus

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida prefektuur määras rikkujatele karistuseks kuni 30 päeva aresti.
Ida prefektuur määras rikkujatele karistuseks kuni 30 päeva aresti. Foto: SCANPIX

Vene opositsionäär Aleksandr Dolmatov (35), kes sooritas Hollandis eile enesetapu, kirjutas enne surma oma emale isikliku kirja.

Vene opositsionäär Aleksandr Dolmatov (35), kes sooritas Hollandis eile enesetapu, kirjutas enne surma oma emale isikliku kirja.

Hollandi Moskva suursaatkonna esindaja Onno Enderenbosh rääkis Interfaxile, et kirjast saab selgeks, et suitsiidi põhjuseks ei olnud sugugi mitte Hollandi eitav vastus asüülitaotlusele.

Hollandi meedia oli varem edastanud viitega justiitsministeeriumile, et opositsiooniaktivist kirjutas «traagilistest isikliku elu teemadest». Täpsemaid üksikasju avalikustada aga ei saa.

Dolmatov (35) peeti Moskvas kinni mullu 6. mail, kui ta osales president Vladimir Putini ametisseastumise tseremoonia eelõhtul Kremli ees toimunud vägivaldsel massimeeleavaldusel. Kuigi ta varsti vabastati, kartis ta uut vahistamist.

Dolmatov lasi Venemaalt jalga juunis ja palus seejärel Hollandist poliitilist varjupaika. Alates selle aasta jaanuarist polnud ta sugulastega ühenduses olnud.

Päev enne enesetappu saatis ta oma sõbratarile SMSi ja teatas, et viibib Rotterdami vanglas, kirjutab Kommersant. Varem oli aga elanud põgenikekeskuses.

Inimõiguste organisatsiooni United juht Geert Ates rääkis, et Dolmatov oli põgenikekeskuses püüdnud endalt kaks korda elu võtta. Protseduuri rikkumise tõttu saadeti ta väljasaadetavate vanglasse.

Hollandi ametnikud teatasid Dolmatovi asüülitaotlusele eitavalt mõni aeg tagasi. Samas põgenikuna elav Deniss Solopov kinnitas, et äraütlemise tõttu tabas Dolmatovit depressioon.
Tal seisid veel ees apellatsiooni instantsid, kuid aktivist sooritas enne apellatsiooni läbivaatamist enesetapu.

Solopov rääkis Kommersandile, et kohalikud jõustruktuuride ametnikud olid meelitanud aktivisti koostööle. Asi on selles, et Dolmatov oli Venemaal töötanud konstruktorina taktikalisi rakette valmistavad firmas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles