Hindude usupüha Kumbh Mela on tervisele kasulik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palverändur Gangese jões.
Palverändur Gangese jões. Foto: SCANPIX

Maailma suurim usupüha Indias toimuv Kumbh Mela, mille käigus kuni 100 miljonit inimest Gangese jões kümblevad, on palverändurite tervisele kasulik, selgus uuest uuringust.

Hoolimata külmast ilmast, lõputust lärmist, kehvast toidust ja võimelikust haigestumisest on usupühadel osalevate hindudest palverändurite vaimne ja füüsiline tervis parem, selgus Indias ja Suurbritannias läbi viidud uuringust.

«Kuigi osa võib tõesti haigestuda ja end kehvemini tunda, on enamike tervisele Mela kogunemine siiski kasulik,» öeldi uuringus «Palveränduri kogemuse mõistmine».

Astroloogide valitud kuupäeval toimub iga kolme aasta tagant tähistatava 104-päevase Kumbh Mela pidustuste kuninglik kümbluspäev, mil palverändurid pattudest vabanemiseks jões kümblevad.

Hindud kümblevad usupüha ajal Gangeses, et puhastada end pattudest ning vabaneda surma ja taassünni tsüklist. Soodsaid kümbluspäev on kokku kuus, mis määratakse kindlaks tähtede järgi.

Hindu mütoloogia kohaselt tähistab Kumbh Mela jumalate võitu deemonite üle vihases lahingus surematuse nektari pärast.

Esmaspäeval alanud iga kolme aasta tagant toimuv 55-päevane usupüha toimus tänavu üle 12 aasta taas Põhja-Indias Allahabadis.

Ametivõimude sõnul kogunes jõe äärde kaheksa miljonit inimest.

Nelja Briti ja viie India ülikooli sotsioloogid järeldasid, et jagatud raskuste ja tegevuste ühine kogemus kaaluvad üles füüsilise ebamugavuse.

Üldist kogukonda kuulumise tunnet suurendab väikesesse hindu palverändurite rühma kuulumine ja kaaspalverändurite toetus, öeldi uurimuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles