Horvaatia ja Sloveenia piiritüli kimbutab euroliitu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni laienemisvolinikul Olli Rehnil pole õnnestunud vaenupooli lepitada.
Euroopa Komisjoni laienemisvolinikul Olli Rehnil pole õnnestunud vaenupooli lepitada. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu katsed lahendada naaberriikide Horvaatia ja Sloveenia piiritüli pole seni oodatud läbimurret toonud.


Euroliidu eesistujariik Tšehhi teatas täna, et lükkab jätkuva tüli tõttu edasi ka 24. aprilliks kavandatud liitumisteemalise valitsustevahelise konverentsi Horvaatiaga, vahendas AFP.

«Uus aeg määratakse vastavalt positiivsetele arengutele,» seisis ametlikus avalduses.

Piiritüli lahendamine on Horvaatia jaoks eriti olulise tähtsusega, sest Euroopa Liiduga ühineda sooviv riik peab liiduga ühinemiseks piiriküsimuse kindlasti lahendama.

2004. aastal ELga ühinenud Sloveenia ähvardab aga Horvaatia liitumisläbirääkimistele lõpu teha, sest kandidaatriigi liitumisleppe peavad ratifitseerima kõigi 27 liikmesriigi parlamendid.

Möödunud kuul panigi Sloveenia mitmele naaberriigi liitumisläbirääkimiste peatükile veto ja pole teada, millal need uuesti avatakse. Seni on Horvaatia avanud 35st kõnelustepeatükist kokku 22. Zagreb loodab liitumiskõnelused juba sel aastal lõpetada, et riik saaks euroliidu liikmeks 2010. või 2011. aastal.

Jugoslaavia lagunemisest maa- ja merepiiri pärast tülitsenud Sloveenia ja Horvaatia pole 18 aasta jooksul üksmeelele jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles