USA astus välja Jaapani kaitseks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena.
Vaidlusalused saared Ida-Hiina meres, mida Jaapanis tuntakse Senkaku saartena ning Hiinas Diaoyu saartena. Foto: SCANPIX

Ühendriigid hoiatasid Hiina RVi mitte vaidlustama Jaapani kontrolli Ida-Hiina mere saarte üle, misjärel saatis Peking vaidlusaluste saarte lähedale oma laevad.

Jaapani võimude teatel rikkusid kolm Hiina vaatluslaeva täna merepiiri, sisenedes tõusva päikese maal Senkaku ning Hiinas Diaoyu saartena tuntud vaidlusaluste saarte juures ligi viieks tunniks Jaapani territooriumile, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vaidlusalust piirkonda, kus peale külluslike kalavete peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peavad lisaks Jaapanile endale kuuluvaks ka energianäljas Hiina kuid ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid on ärritanud Tokyo otsus saared ära osta.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda. Mullu detsembris märkasid Jaapani õhujõud saarte juures esmakordselt ka Hiina lennukit.

Tänane intsidendile eelnes USA välisministri Hillary Clintoni kõne, kes eile Washingtonis toimunud kohtumisel oma Jaapani kolleegi Fumio Kishidaga kinnitas, et vaidlusalune piirkond kuulub Jaapanile ning USA on valmis saareriiki vajadusel kaitsma.

«Me seisame vastu igasugustele ühepoolsetele sammudele, mis püüavad Jaapani võimu õõnestada,» märkis Clinton. «Me taheme näha, et Hiina ja Jaapan selle küsimuse rahumeelselt dialoogi abil lahendavad,» lisas ametist lahkuv välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles