Clintoni sõnavõtt pahandas Hiinat

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp
Hiina lipp Foto: SCANPIX

Hiina Rahvavabariigi võime ärritas Ühendriikide välisministri Hillary Clintoni toetusavaldus Jaapanile.

Ametist lahkuv välisminister Clinton hoiatas üleeile Tokyos Hiinat mitte vaidlustama Jaapani kontrolli Ida-Hiina meres asuvate ja tõusva päikese maal Senkaku ning Hiinas Diaoyuna tuntud saarte üle, mille kuuluvuse üle riigid vaidlevad.

«Me seisame vastu igasugustele ühepoolsetele sammudele, mis püüavad Jaapani võimu õõnestada,» märkis Clinton kohtumisel oma Jaapani kolleegi Fumio Kishidaga. «Me taheme näha, et Hiina ja Jaapan selle küsimuse rahumeelselt dialoogi abil lahendavad,» lisas Clinton, kes andis mõista, et USA on valmis saareriiki ka vajadusel kaitsma.

Hiina saatis eile vaidlusaluste saarte juurde oma vaatluslaevad, mis Tokyo teatel viibisid Jaapani vetes ligemale viis tundi. Täna tegi Peking ka ametliku avalduse, avaldades Clintoni sõnavõtu üle sügavat rahulolematust.

«Kutsume USAd suhtuma Diaoyu saarte küsimusse vastutustundlikult,» vahendas uudisteagentuur AFP Pekingi avaldust, milles viidati saartele hiinapärase nimega.

Vaidlusalust piirkonda, kus peale külluslike kalavete peituvad ka rikkalikud nafta- ja gaasivarud, peavad lisaks Jaapanile endale kuuluvaks ka energianäljas Hiina kuid ka Taiwan. Nii Pekingit kui ka Taibeid on ärritanud Tokyo otsus saared ära osta.

Hiina on korduvalt saatnud vaidlusaluste saarte juurde oma patrull-laevad, kinnitades, et ei luba oma suveräänsust rikkuda. Mullu detsembris märkasid Jaapani õhujõud saarte juures esmakordselt ka Hiina lennukit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles