Alžeeria pantvangivõtjad ähvardavad uute rünnakutega

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seireorganisatsiooni SITE videokaader Al-Mulathameeni Brigaadi liidrist Mokhtar Belmokhtarist.
Seireorganisatsiooni SITE videokaader Al-Mulathameeni Brigaadi liidrist Mokhtar Belmokhtarist. Foto: SCANPIX

Eelmisel nädalal Alžeerias sadade inimeste pantvangistamise eest vastutuse võtnud rühmitus ähvardas täna uute rünnakutega, kui lääneriigid ei lõpeta «kallaletungi moslemitele» naaberriigis Malis, teatas seireorganisatsioon SITE.

Al-Qaedaga seostatud ja veterandžihadisti Mokhtar Belmokhtari juhitud rühmituse Al-Mulathameeni Brigaad teate avaldas Mauritaanias tegutsev uudisteagentuur Nouakchott News Agency, vahendas Reuters.

Grupeering lubas korraldada veel samasuguseid rünnakuid nagu eelmisel nädalal In Amenase gaasiväljal Sahara kõrbes, kui lääneriigid ei tee lõppu sõjategevusele Põhja-Malis, kus Prantsuse väed võitlevad islamistide vastu.

«Lubame kõigile riikidele, kes võtsid osa ristisõjast Azawadi piirkonna vastu, et me korraldame uusi operatsioone, kui nad ei muuda oma otsust,» seisis avalduses.

Tapetud pantvangide arv neli päeva kestnud kriisis on nüüdseks tõusnud ligi 60ni. Tapetute või kadunute seas on USA, Briti, Prantsuse, Jaapani, Norra ja Rumeenia kodanikke.

Islamistid väitsid tänases avalduses, et olid valmis pantvangikriisi lahendama kõneluste teel, kuid Alžeeria ei olnud sellega nõus.

«Me avasime ukse läbirääkimisteks läänlaste ja alžeerlastega ja tagasime neile turvalisuse operatsiooni algusest saadik, kuid üks kõrge (Alžeeria) luureametnik kinnitas meile telefoni teel, et nad teevad paiga maatasa, kaasa arvatud kõik kohalviibijad,» vahendas SITE avaldust.

Brigaad süüdistas Alžeeria sõdureid tule avamises pantvange vedanud konvoi pihta, tappes nii mässulisi kui ka välismaalasi: «Helikopterid pommitasid konvoid, mis toimetas pantvange tehasesse, ja hävitasid selle, see oli barbaarne ja otsene tapmismeetod.»

Islamistide sõnul näitab see, et armee ei hoolinud pantvangide eludest, olgugi et väideti vastupidist.

Lääneriikide juhid on öelnud, et pantvangide hukkumise süü lasub mässulistel. Siiski on mitmed riigid, mille kodanikud olid pantvangis, väljendanud nördimust, et alžeerlased ei teavitanud neid eelnevalt päästeoperatsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles