USA ja Venemaa teevad esimese sammu tuumarelvaleppe poole

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: AFP / Scanpix

USA ja Venemaa teevad reedel esimesed sammud uue tuumarelvakärbete kokkuleppe poole, mis on osa suhete parandamise püüetest.


Rooma kõnelustes lepiti kokku pärast seda, kui presidendid Barack Obama ja Dmitri Medvedev jõudsid aprilli algul Londonis esmakordselt kohtudes ühele meelele vajaduses asuda tööle detsembris aeguva strateegiliste relvade kärpimise leppe (START-1) jätkuleppe kallal.

Mõlemad näevad uues relvakärpeleppes võimalust ilmutada koostöövalmidust hoolimata teravatest lahkhelidest NATO laienemise ja USA raketikilbiplaanide asjus.

Obama ütles 6. aprillil Prahas peetud kõnes, et relvakärped peavad käima käsikäes karmide meetmetega tuumarelva leviku tõkestamise režiimi rikkujatega nagu Iraan ja Põhja-Korea.

Ta kinnitas, et Ühendriigid ei loobu Kesk-Euroopasse raketitõrjesüsteeme paigaldamast. Venemaa näeb projektis ohtu oma julgeolekule ja kahtleb USA väidetes, et raketikilp on mõeldud eeskätt Iraani-suguste riikide vastu.

Medvedev ütles sel nädalal, et Venemaal esitab relvakärbete leppele oma nõudmised nagu kosmoserelvade arendamise keeld ja keeld kompenseerida tuumakärpeid teiste väeliikide suurendamise arvel.

Ta ütles ka, et Venemaa peab õigemaks lõhkepeade ja rakettide hävitamist kui ladustamist.

USA delegatsiooni juht, välisministri abi Rose Gottemoeller ütles hiljuti ühel konverentsil, et 5. detsembriks, mil START-1 aegub, kardetavasti uut lepet valmis ei jõuta.

Vene delegatsiooni juhib Roomas välisministeeriumi julgeoleku- ja desarmeerimisosakonna direktor Anatoli Antonov. Nad on Moskva Carnegie Keskuse endise juhataja Gottemoelleriga vanad tuttavad.

Läbirääkijatel tuleb Obamale ja Medvedevile aru anda juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles