USA ekspert: Ameerika isu suurte sõjaliste algatuste vastu on väiksem

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

Ühendriikide isu suurte sõjaliste algatuste vastu on nüüdseks kindlasti märksa väiksem kui kümme aastat tagasi, ütles USA ekspert Jonatan Vseviov.

Vseviov rääkis ETV saatele «Välisilm» antud intervjuus, et Obama rääkis oma inauguratsioonikõnes välispoliitikast võrdlemisi lühidalt, ta nimetas USA huvi stabiilse ja rahumeelse maailma vastu ning loetles hulga maailmajagusid, mille osas on Ameerikal oluline huvi.

Eksperdi sõnul tulid konfliktid Obama kõnes jutuks selles kontekstis, et dekaadi kestnud sõjad on nüüdseks lõppemas.

«Isu suurte sõjaliste initsiatiivide vastu on täna kindlasti oluliselt väiksem kui kümme aastat tagasi, see ei tähenda, et maailm poleks ettearvamatu, võivad tulla kõikvõimalikud konfliktid, kriisid, kuhu Ameerika peab sekkuma, aga sellist proaktiivset ja sõjalist jõudu tähtsustavat poliitikat, nagu kümme aastat tagasi, sellelt ametiajalt tõenäoliselt oodata ei ole,» nentis Vseviov.

Tema sõnul ei ole kahtlust, et praegune administratsioon on pigem vasaktsentrismi esindaja ning Obama rõhutas ka oma kõnes selgelt neid printsiipe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles