Politkovskaja mõrva kahtlusalused otsivad vaevatasuga tapjat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džabrail (vasakul) ja Ibragim Mahmudov (paremal) koos advokaat Murad Musajeviga 19. veebruaril.
Džabrail (vasakul) ja Ibragim Mahmudov (paremal) koos advokaat Murad Musajeviga 19. veebruaril. Foto: AFP / Scanpix

Venemaal mõrvatud uuriva ajakirjaniku Anna Politkovskaja tapmises kahtlustatud tšetšeenide perekond teatas eile, et on pannud tegeliku tapja leidmiseks välja 100 000 dollari (1,2 miljonit krooni) suuruse vaevatasu.


Mahmudovite perekond, kellest kolm on juhtumis olnud kahtlusalused, pani kuulutuse sel nädalal Groznõi ühte enimloetavasse ajalehte Stolitsa Pljus.

Kuulutus kutsus «neid, kel on teavet ajalehe Novaja Gazeta ajakirjaniku tegelike tapjate kohta» seda avaldama. Vaevatasuks pakkusid Mahmudovid 100 000 dollarit ning lubasid «tagada konfidentsiaalsuse vandega koraanil».

Veebruaris mõistis kohus Džabrail ja Ibragim Mahmudovi õigeks Kremli-vastase ajakirjaniku mõrva organiseerimisele kaasaaitamises.

Kohtuprotsessi taoline areng tekitas teravat rahvusvahelist kriitikat. Prokurörid on õigeksmõistmise vaidlustanud, mis tähendab, et vennad võivad veel kord kohtupinki sattuda.

Kolmas vend, Rustam, keda prokurörid peavad tegelikuks tulistajaks, on tagaotsitavana endiselt vabaduses.

Hetkel endiste kahtlusaluste Groznõis elav ema ütles, et perekond on sattunud pidevate ähvardamiste ohvriks, ent sellele vaatamata on neil olnud võimalik koguda vaevatasu heasoovijatelt, kes usuvad vendade süütusesse.

«Mu vanimat poega otsitakse taga, ehkki DNA-test tõestas, et ta polnud seotud selle roimaga,» selgitas Zulpa Mahmudova vaevatasu väljapanekut uudisteagentuurile AFP telefoni vahendusel.

Moskva ringkonna sõjaväekohus mõistis vandekohtu otsusest juhindudes 20. veebruaril õigeks Politkovskaja mõrvaga seostatud mehed - lisaks tšetšeenidest vendadele Ibragimile ja Džabrailile veel endise miilitsa Sergei Hadžikurbanovi ning endise salateenistuse alampolkovniku Pavel Rjaguzovi.

Politkovskaja lasti maha 2006. aasta 7. oktoobril oma Moskva kodumaja trepikojas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles