Iisraeli peaminister tänas rahvast tagasivalimise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Benjamin Netanyahu toetajad valimisvõitu tähistamas.
Peaminister Benjamin Netanyahu toetajad valimisvõitu tähistamas. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu tänas teisipäeva õhtul rahvast enda tagasivalimise eest, kui selgusid esimesed lävepakuküsitlused, mille kohaselt saab parempoolse erakonna Likudi ning marurahvusliku Yisrael Beitenu ühisnimekiri 31 ehk enim kohti parlamendis.

Netanyahu lubas ühtlasi, et loob "võimalikult laia koalitsiooni".

"Ma tahan tänada miljoneid Iisraeli kodanikke, kes väljendasid täna oma tahet. Lävepakuküsitluste kohaselt on selge, et Iisraeli kodanikud soovivad, et ma peaministrina jätkaksin," ütles Netanyahu.

Analüütikud on veendunud, et Netanyahu püüab uut valitsust moodustada traditsiooniliste liitlastega.

"Järgmisse koalitsiooni kuuluvad Likud-Beitenu, Juudi Kodu, ultraortodoksne Shas, Ühtne Toora Judaism ja võib-olla ka Yesh Atid, niisugune koalitsioon tähendaks seda, et esimest korda Iisraeli ajaloos omavad knessetis enamust ultraortodokssed ja usklikud parlamendiliikmed," kirjutas analüütik Shalom Yerushalmi päevalehes Maariv.

Valimiste tulemusel võimule pääsejate ees seisavad ees keerulised välispoliitilised väljakutsed, millest eriti teravad on Iraani vastuolulise tuumaprogrammi küsimus ning suhted palestiinlastega. Riigisiseselt seisavad uuel valitsusel ees eelarvekriisi lahendamine ning kärpemeetmete elluviimine, mis suurendavad tõenäoliselt veelgi hüppelise hinnatõusu põhjustatud rahulolematust rahva seas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles