ÜRO Julgeolekunõukogu laiendas Põhja-Korea sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed hääletasid ühehäälselt Põhja-Korea sanktsioonide poolt.
ÜRO Julgeolekunõukogu liikmed hääletasid ühehäälselt Põhja-Korea sanktsioonide poolt. Foto: SCANPIX

ÜRO Julgeolekunõukogu laiendas eile ühehäälselt Põhja-Korea sanktsioone detsembris läbiviidud ballistilise raketi katsetuse eest, teatasid diplomaadid.

Sanktsioonide nimekirja on nüüd lisatud Põhja-Korea kosmoseagentuur ning mitmed valitsusasutused, ettevõtted ja isikud, kellede varad külmutatakse ja kellele kehtestatakse reisikeeld.

USA saadik ÜRO juures Susan Rice hoiatas eile Põhja-Koread üha «kallima hinna eest», mida tuleb maksta rahvusvahelise kogukonnaga vastasseisu valimise eest seoses jätkuvate raketikatsetustega.

Saadiku hinnangul saadab ÜRO teisipäevane ühehäälne otsus uute sanktsioonide osas Pyongyangile olulise sõnumi, et «häbematutel rikkumistel on tagajärjed».

Meetmete karmistamist asus toetama ka Hiina, mis on Põhja-Korea jaoks märkimisväärne diplomaatiline tagasilöök.

USA, Jaapan ja Lõuna-Korea tahavad stalinistlikule riigile veelgi karmimaid sanktsioone kehtestada. ÜRO kehtestas Pyongyangile sanktsioonid pärast viimase tuumakatsetusi 2006. ja 2009. aastal.

Põhja-Korea katsetas detsembris rahvusvahelise kogukonna hoiatusi trotsides edukalt kaugmaaraketti, mis tõi kaasa laialdase hukkamõistu ning Ühendriikide üleskutsed stalinistlikule riigile senisest veelgi karmimate sanktsioonide kehtestamiseks.

Pyongyangi väitel oli raketikatsetuse näol tegemist teadusliku ettevõtmisega, mille eesmärk oli viia orbiidile satelliit.

USA ja teiste lääneriikide hinnangul oli tegu ÜRO resolutsioonidega keelatud ballistilise raketi katsetusega.

Põhja-Korea viis 2006. ja 2009. aastal läbi tuumakatsetused, millele eelnes mõlemal korral analoogiline raketikatsetus. Põhja-Korea teavitas alles käesoleval kuul Hiina võime stalinistliku riigi kavatsusest korraldada lähiajal kolmas tuumakatsetus, vahendas Lõuna- Korea meedia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles