Cameron lubab referendumit ELi liikmesuse üle

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti peaminister David Cameron kinnitas täna, et korraldab hiljemalt 2017. aastal referendumi Euroopa Liidu liikmeks jäämise küsimuses, kui tema erakond järgmised valimised võidab.

Cameron ütles Londonis peetud kauaoodatud kõnes, et tahab esmalt läbirääkimiste teel üle vaadata Briti liikmesuse tingimused, sest «rahva pettumus ELis on suurem kui kunagi varem», vahendas AFP.

Ta lisas: «Kui me oleme selle uues lahenduses kokku leppinud, korraldame Briti rahvale referendumi väga lihtsa sees-või-väljas-valikuga.»

Cameroni sõnul toimub see rahvahääletus konservatiivide võidu korral parlamendi järgmise ametiaja esimesel poolel ehk 2017. aasta lõpuks.

Ta hoiatas, et kui EL ei tee tema nõutud reforme, võib Suurbritannia 27-liikmelisest ühendusest «eemale triivida». Peaministri hinnangul panevad britid pahaks ebavajalikke reegleid ja määrusi, millega EL nende igapäevaellu tungib.

Cameroni selgesõnaline referendumilubadus vihastab ilmselt tema ELi-meelseid koalitsioonipartnereid liberaaldemokraate ning paljusid äriliidreid, kes on mures majandusliku ebakindluse pärast, mis võimalik referendum Suurbritannias tekitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles