Mali armeed süüdistatakse hukkamistes ja muudes metsikustes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mees ja naine mopeedil möödumas Mali sõdurist Markala linna lähedal.
Mees ja naine mopeedil möödumas Mali sõdurist Markala linna lähedal. Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioonid süüdistavad Mali sõdureid hukkamistes ja muudes metsikustes Al-Qaedaga seotud islamistide kallal, keda prantslaste juhitava pealetungi käigus rünnatakse.

Tekkinud on ka mure konflikti tsiviilohvrite pärast.

Jaapan, kaotanud üheksa kodanikku Mali sündmustest ajendatud islamistide rünnakus Alžeerias paiknevale gaasikompleksile, otsustas täna halvenenud julgeolekuolukorra tõttu sulgeda oma saatkonna pealinnas Bamakos.

Ligikaudu kaks nädalat pärast seda, kui Prantsusmaa saatis oma väed Malile appi kaitsma Bamakot islamistide pealetungi eest, on hakanud levima teated Mali sõdurite tapatalgutest ja hirm kallaletungide ees heledama nahavärviga kogukondadele.

«Siin on nii, et kui sa kannad turbanit, sul on habe ja seljas tuareegi rüü, oled sa ohus,» ütles Segou linna poodnik.

Suurem osa Al-Qaedaga seotud islamistidest, keda Prantsuse ja Mali sõdurid ründavad, on kas tuareegid või araablased.

Rahvusvaheline Inimõigusliigade Föderatsioon (FIDH) ütles kohalikelt elanikelt saadud teadetele tuginedes, et Mali keskosas Sevare linnas hukati bussijaama lähedal sõjaväelaagris ja linnahaiglas vähemalt 11 inimest.

Usaldusväärsetel andmetel hukati samas piirkonnas veel 20 inimest, kelle surnukehad visati kaevudesse või mujale, ütles organisatsioon.

Mauritaania piiri lähedal Nioros olevat Mali sõdurid hukanud FIDHni jõudnud teadete kohaselt kaks Mali tuareegi.

Organisatsioon nõuab kiiremas korras sõltumatut juurdlust, et kuritarvituste ulatus välja selgitada ja süüdlasi karistada.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon on kiitnud prantslaste «söakat» sekkumist, kuid väljendanud muret humanitaartöötajate ja piirkonnas tegutsevate ÜRO töötajate turvalisuse pärast.

Kartus ei ole alusetu, sest möödnud nädalal sai Alžeeria kaguosas islamistide rünnakus rahvusvahelisele gaasitööstuskompleksile surma 37 pantvangi.

ÜRO põgenikeagentuuri hinnangul võib Mali ja Prantsuse vägede pealetungi tõttu lähikuudel kuni miljon inimest olla kodunt pagema sunnitud.

Üha enam tuleb ka teateid Mali julgeolekujõudude rünnakutest heledama nahavärviga tuareegidele ja araablastele. «Siin on nii, et kui sa kannad turbanit, sul on habe ja seljas tuareegi rüü, oled sa ohus,» ütles Bamakost 270 kilomeetrit põhja jääva Segou linna poodnik. «Pärast sõja algust on meil väga ohtlikuks läinud.»

Mali armee ülemjuhataja kindral Ibrahima Dahirou Dembele lubab, et iga üleastumiselt tabatav sõdur saab teenitud karistuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles