Venemaa ja Kasahstan tülitsevad Bajkongõri pärast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Venemaa ähvardab Kasahstani ühisprojektidest lahkumisega, kui Astana jääb kindlaks kavatsusele piirata Venemaale rendile antud Bajkongõri kosmodroomilt Vene satelliitide orbiidile toimetamist, vahendas ajaleht Izvestija täna.

Vene leht, millel on teadaolevalt Kremliga lähedased suhted, avaldas Venemaa diplomaatilise noodi päev enne välisminister Sergei Lavrovi ja tema Kasahstani kolleegi Erlan Idrisovi kavandatud kohtumist Moskvas.

«Venemaa on praeguses olukorras sunnitud hindama ümber oma seisukoha ühisprojektides kahepoolse koostöö jätkamise suhtes,» tsiteeris leht välisministeeriumi avaldust kosmoseprojektide kohta.

Kasahstani välisministeeriumist öeldi Interfaxile, et noot on dateeritud 18. jaanuari kuupäevaga.

Kasahstan piiras Vene kommertssateliitide starte vaidluste tõttu lendude keskkonnamõju ja ohutuse üle. Kui möödunud aastal anti luba 14 Proton-M raketi stardiks, siis 2013. aastal on lubatud vaid 12 starti.

Vene kosmoseagentuuri allikad ütlesid Izvestijale, et piirangud toovad kaasa viie lepingu tühistamise, millega seoses tuleks klientidele tagastada 500 miljonit dollarit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles