Läti president: rahvasaadikute palgatõus on hea märk

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Läti president Andris Bērziņši sõnul näitab parlamendisaadikute palgatõus, et riik on majanduskriisist üle saanud.

Samuti ütles Bērziņš ütles telekanalile LNT parlamendisaadikute palgatõusu kommenteerides, et see näitab head teenimisvõimalust ka avalikus sektoris, vahendas uudisteagentuur BNS.

«Me ütleme, et me oleme kriisist üle saanud. See (palkade külmutamine – toim.) oli osa kriisist. Minu hinnangul see (palgatõus – toim.) oleks hea märk avaliku sektori töötajatele, et nende tööd hinnatakse vähemalt samal tasemel kui enne kriisi. Seda on väga vaja, et tuua noori, perspektiivikaid ja harituid inimesi sellesse süsteemi,» märkis Bērziņš.

2010. aasta lõpus heaks kiidetud seadusemuudatuste järgi ei arvutata Läti rahvasaadikute igakuist töötasu sellest aastast enam avaliku sektori keskmise palga, vaid riigi keskmise palga alusel. Ka tõuseb rahvasaadikute palk, kuna alanud aastaga sai läbi mitu aastat riigitöötajate ja kohalike omavalitsuse töötajatele kehtinud kasinusrežiim.

Mullu oli keskmine palk 474 latti ehk 680 eurot. Seimisaadikute palga saamiseks korrutatakse see nüüdsest 3,2ga. Kui riigitöötajate palgad olid külmutatud, oli koefitsendiks 0,94. Rahvasaadikute lisatasud ja hüvitised kaotati samuti 2010. aasta reformiga.

Läti parlamendisaadikuet igakuine brutosissetulek peaks tõusma seega 1517 latini (2175 euroni), mis on 100 latti (142 eurot) rohkem kui mullu.

Samas on Läti valitsusliitu kuuluv Läti rahvuslaste ühendus Kõik Läti Heaks! – Isamaale ja Vabadusele / LNNK avaldanud palgatõusule vastuseisu, püüdes oma koalitsioonipartnereid veenda selles, et palgatõus poleks ülejäänud ühiskonda silmas pidades aus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles