Norra: Alžeeria gaasitootmiskompleksi töötajad olid rünnakuga seotud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra: rünnakuga olid seotud gaasitootmiskompleksi töötajad
Norra: rünnakuga olid seotud gaasitootmiskompleksi töötajad Foto: SCANPIX

Norra välisminister Espen Barth Eide on kindel, et Alžeerias In Amenasis aset leidnud terrorirünnakut valmistati ette ka gaasitootmiskompleksi siseselt.

Eide sõnas Norra meediale, et islamiterroristidel oli käsilasi kompleksi töötajate seas, edastab mtv3.fi.

«Meile teada olevatel andmetel oli osa selle gaasitootmiskompleksi töötajaid seotud rünnaku ettevalmistamisega,» sõnas Norra välisminister.

Norra väljaande Verdens Gang andmetel oli gaasitootmiskompleksis juba enne rünnakut suur hulk relvi.

Asjatundjate sõnul olid islamistid hästi kursis tootmiskompleksis asuvaga ning välisriikidest kodanikest töötajate paiknemisega.

Norra uudisteagentuur NTB kordas naftafirma Statoil varasemat teadet, et viis Norra kodakondsusega töötajat on seni kadunud.

Alžeerias on nüüd norralaste kadumist uurimas seitse terrorismi vastu võitlemise asjatundjat Norrast. Nad aitavad ka hukkunuid identifitseerida.

Möödunud nädalal neli päeva kestnud pantvangikriis korraldamises võttis vastutuse al-Qaedasse kuuluv islamäärmuslane Mokhtar Belmokhtar.

Islamivõitlejad vallutasid gaasitootmiskompleksi 16. jaanuaril.

Nad nõudsid, et Prantsusmaa lõpetaks Malis islamistide vastu suunatud õhurünnakud.

Euroopa Liit ja USA on veendunud, et Il Amenasi gaasitehas rünnakut plaaniti juba varem ning Mali sündmused on vaid ettekääne.

Alžeerias Il Amenasis asuv gaasitootmiskompleks kuulub Alžeeria riigifirmale, Norra Statoilile ja Suurbritannia British Petroleumile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles