Prantsusmaa: Mali operatsiooni ei ähvarda patiseis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malisse saadetavad Prantsuse sõdurid Miramasi sõjaväebaasis Lõuna-Prantsusmaal.
Malisse saadetavad Prantsuse sõdurid Miramasi sõjaväebaasis Lõuna-Prantsusmaal. Foto: SCANPIX

Prantsuse peaminister Jean-Marc Ayrault kinnitas täna, et prantslaste juhitud operatsioon Mali islamistide vastu edeneb silmnähtavalt ning selle takerdumise ohtu ei ole.


«Patiseisu ohtu ei ole. Prantsusmaa on täitnud enda seatud eesmärgid ja neist ka kinni pidanud,» ütles Buenos Aireses visiidil viibiv Ayrault ajakirjanikele.

Prantsusmaa saatis oma endisesse kolooniasse sõdurid, et takistada islamistide edasitungi pealinna suunas ning võita Mali sõjaväele ja Aafrika regionaalvägedele aega vasturünnaku korraldamiseks.

See on tekitanud hirmu, et Prantsuse sõdurid tõmmatakse pikaajalisse konflikti ebastabiilses regioonis. Pariis on seda eitanud.

«Aafrika juhitud rahvusvaheline missioon on järk-järgult paika loksumas. Selle roll on Prantsuse sõduritelt ülesanded üle võtta,» ütles peaminister.

Tema sõnul oli interventsioonivägede esmane eesmärk takistada "terrorirühmituse edasitungi Bamakoni ja seda, et nad end Aafrika südames sisse seavad".

«Need terroristidest võitlejad on peatatud ja nad taganevad. Eesmärk on neid jätkuvalt taganema sundida ja nendega võidelda,» ütles Ayrault.

Peaministri sõnul on järgmine ülesanne kindlustada Mali poliitilist üleminekut, eesmärgiga jõuda tsiviilvalitsuse loomiseni ja veenda teisi Euroopa riike toetama Mali majanduslikku arengut.

Prantsusmaa juhitud Mali valitsusväed hõivasid riigi põhjaosas asuva Hombori linna, mis asub teel strateegilise tähtsusega Gaosse.

Islamistid lasid õhku Tassiga silla, mistõttu muutus võimatuks Nigeri suunalt Gaole lähenemine.

Varem reedel teatasid julgeolekuallikad, et Nigeris valmistuvad 2000 Tšaadi ja 500 Nigeri sõdurit Mali lääneosas islamistide vastu teist rinnet avama.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles