Berlusconi: Mussolini tegi ka palju häid asju

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi on silma kinni lasknud holokausti mälestuspäeval Milanos. Tema selja taga paistab Põhjaliiga partei liider Roberto Maroni.
Itaalia endine peaminister Silvio Berlusconi on silma kinni lasknud holokausti mälestuspäeval Milanos. Tema selja taga paistab Põhjaliiga partei liider Roberto Maroni. Foto: SCANPIX

Itaalia diktaator Benito Mussolini saavutas palju «häid asju», mis tasakaalustavad tema «rängimat viga» - lubada juutide tagakiusamist ja nende Auschwitzi koonduslaagrisse saatmist, ütles endine Itaalia peaminister Silvio Berlusconi täna.

«Rassiseadused olid rängim viga, [mille tegi] üks liider, Mussolini, kes tegi siiski nii paljudes teistes valdkondades häid asju,» ütles Berlusconi, kes üritab järgmisel kuul toimuvatel valimistel poliitikasse naasta. Endine peaminister kõneles Milanos holokausti mälestuspäeva tseremoonial.

Mussolini viis alates 1938. aastast sisse rassiseadustena tuntuks saanud dekreedid, mis keelasid juutidel riigiametis ja relvajõududes teenimise ning tema fašistlikusse parteisse kuulumise. Samuti keelati ära segaabielud juutidega.

Mussolini võimu ajal osales Rooma juutide saatmises Auschwitzi surmalaagrisse ning holokausti ohvriks langes hinnanguliselt 7500 Itaalia juuti.

Itaalia «ei ole sama vastutav kui Saksamaa», ütles meediamagnaat Berlusconi, kes on tuntud oma otsekoheste väljaütlemiste poolest.

Eile ütles Saksa kantsler Angela Merkel, et Saksamaa kannab igavesti vastutust natsiroimade eest.

Berlusconi sõnad tekitasid Itaalia vasaktsentristlikes poliitikutes nördimust.

«Berlusconi sõnad on häbiväärsed ning solvavad ajalugu ja mälestamist. Ta peaks täna Itaalia rahvalt vabandust paluma,» säutsus vasaktsentristliku Demokraatliku Partei üks juhte Dario Francheschini Twitteris. Tema erakond on veebruarikuistel valimistel üks favoriite.

Vasakpoolne Euroopa Parlamendi saadik Debora Serracchiani nimetas «jäledaks» asjaolu, et Berlusconi üritab isegi holokausti mälestuspäeval rehabiliteerida «diktaatorit, kes vedas Itaalia Teise maailmasõtta».

«Seda tehes on Berlusconil väga suur moraalne ja poliitiline vastutus,» lisas ta ning tõi välja, et miljardärist meediamagnaadil on meedias suur mõju ja ta juhib parteid, mis tahab valitseda.
Korruptsioonivastase väikepartei Väärtuste Itaalia juht Antonio Di Petro nimetas Berlusconit Mussolini karikatuuriks.

Skandaalne ja toretsev Berlusconi on olnud kolm korda peaminister ning ei ole veel otsustanud, kas pürgida neljandat korda valitsusjuhiks või leppida ministrikohaga, kui tema erakond Vabaduse Rahvas valimised võidab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles