Peaministrid leppisid kokku Vene elektri tõrjumiskavas

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta ilutulestik Vilniuses, mis on 2009. aasta Euroopa kultuuripealinn
2009. aasta ilutulestik Vilniuses, mis on 2009. aasta Euroopa kultuuripealinn Foto: AFP / Scanpix

Vilniuses äsja lõppenud kolme Balti riigi peaministrite kohtumisel lepiti kokku, et koos Euroopa Komisjoni ja Soomega hakatakse kavandama regulatsiooni kolmandatest riikidest elektri impordi kohta.


Äraseletatult tähendab see seda, et Eesti eestvõttel püüavad riigid leida mingit tollimaksu moodi lahendust Vene elektrile. Seda põhjusel, et Venemaa, Ukraina ja Valgevene elektrijaamade keskkonnanõuded on väiksemad, mistõttu ka elekter odavam euroliidus toodetust.

Eesti on lubanud oma elektrituru avada aastal 2013 ja Vene elektri hinnaeelise surmamine on üks peamisi probleeme elektrituru avamisel.

Valitsuse pressibüroo teatel nenditi Vilniuses, et läbipaistva Põhja-Balti energiaturu loomiseks ning kindlustamiseks on vajalik omada võimalust kolmandatest riikidest pärineva elektri impordi reguleerimiseks. Ilma selleta ei ole võimalik vältida turumoonutusi ja tagada elektrituru tõrgeteta funktsioneerimist.

Vilniuse kohtumise teine tulemus peaks olema Balti riikide ja Poola peaministrite kohtumine, et saavutada uus läbimurre Ignalina uue tuumaelektrijaama ettevalmistustöödes.

2006. aastal Trakai ühisdeklaratsiooniga alanud Ignalina uue tuumareaktori ühine ehitus on seni veninud osaliste erimeelsuste pärast.

Eesti peaminister Andrus Ansip toonitas, et ühisturu loomine ning regiooni energiaprojektide elluviimine on eelkõige energiajulgeoleku küsimus: «Loomulikult on energiaprojektidel oma majanduslik mõõde, kuid eelkõige tähendab nende elluviimine tarnekindluse ja energiajulgeoleku suurendamist».

See on ka põhjus, miks Eesti on jätkuvalt huvitatud Leedu uue tuumajaama rajamisest. «Eesti on huvitatud Visaginase (Ignalina) tuumajaama projektis osalemisest ja me sooviksime näha projekti senisest kiiremat arengut,» märkis Ansip.

Vilniuses kohtunud Balti peaministrid allkirjastasid energiadeklaratsiooni, mis seab eesmärgid ühiste energia infrastruktuuri projektide elluviimisele ning ühtse energiaturu loomisele Põhjamaade ja Balti riikide vahel.

Energiaalasel kohtumisel kinnitasid kõik osapooled soovi välja ehitada Balti elektriturg ning ühineda Põhjamaade elektrituru Nord Pooliga 2013. aastaks. Ühise Põhja-Balti elektrituru loomine eeldab Balti riikide olemasolevate reeglite ühtlustamist Põhjamaade turul kasutatavate põhimõtetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles