Mahatma Gandhi oli homoseksuaal?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indias pandi näitusele kirjadekollektsioon, mida kirjutasid teineteisele India iseseisvuse eest võidelnud Mahatma Gandhi ja lõuna-aafriklane, Saksamaa päritolu juut Hermann Kallenbach
Indias pandi näitusele kirjadekollektsioon, mida kirjutasid teineteisele India iseseisvuse eest võidelnud Mahatma Gandhi ja lõuna-aafriklane, Saksamaa päritolu juut Hermann Kallenbach Foto: SCANPIX

Indias pandi näitusele kirjadekollektsioon, mida kirjutasid teineteisele India iseseisvuse eest võidelnud Mahatma Gandhi ja lõuna-aafriklane, Saksamaa päritolu juut Hermann Kallenbach.

See kirjadenäitus avati India pealinnas Delhis eile, kui Gandhi surmast möödus 65 aastat, edastab AFP.

Gandhi lasi salamõrvar 20. jaanuaril 1948. aastal maha. See oli umbes pool aastat pärast seda kui India vabanes Briti impeeriumi võimu alt.

Gandhi ja Kallenbach olid aastakümneid sõbrad. See suhe sai alguse 20. sajandi alguses Lõuna-Aafrikas.

Kallenbach oli arhitekt ja sportlane, kellega Gandhi elas Johannesburgis samas korteris enne kui ta oma sünnimaale Indiasse 1907. aastal tagasi läks.

Mehed jätkasid kirja teel suhtlemist. Gandhi ja Kallenbachi vahelist kirjavahetust uurinute arvates oli nende vahel füüsiline suhe ehk nad olid homoseksuaalid.

Gandhi alustas oma kirju Kallenbachile fraasiga My dear Lower House (Mu kallis alamkoda) ja lõpetas kirjad fraasiga Sincerely Yours, Upper House ( Südamlikult sinu ülemkoda).

Näituse korraldajate sõnul ei ole kollektsioonist tsenseerimise eesmärgil kirju välja jäetud.

«Neil oli suurepärane suhe ja see kirjavahetus näitab selle suhte sügavust,» sõnas India rahvusarhiivi esindaja Mushirul Hasan.

Need kirjad pannakse pärast näitust Londonis Sotheby oksjonimaja poolt oksjonile. Asjatundjate sõnul võib nende kirjade hinnaks kujuneda 800 000 – 1,1 miljonit dollarit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles