Euroliit soovib Horvaatia ja Sloveenia piiritülile lahendust

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu välisministrid soovivad Horvaatia ja Sloveenia piiritüli kiiret lahenemist ning Horvaatia liitumiskõneluste jätkumist ühendusega.

Esmapäeval, 27. aprillil osales välisminister Urmas Paet Luksemburgis välisministrite nõukogul.

Välisasjade istungil räägiti Euroopa naabruspoliitikast, olukorrast Moldovas. Välisministritel olid kõne all ka Somaalia piraatlusega seonduv ning immigratsiooniprobleemid Vahemeremaades.

Üldasjade istungil arutasid välisministrid Horvaatia liitumisläbirääkimiste kulgu Euroopa Liiduga ning eesistujamaa Tšehhi andis ülevaate maikuus toimuvate tööhõive ja lõunakoridori tippkohtumiste ettevalmistusest.

Üldasjade istungil arutasid välisministrid Horvaatia liitumisläbirääkimisi Euroopa Liiduga, mis on aastaid lahendamata Horvaatia ja Sloveenia piiriküsimuse tõttu peaaegu seiskunud.

Urmas Paeti sõnul avaldasid välisministrid toetust Euroopa Komisjoni viimatisele ettepanekule viiest kohtunikust vahetribunali loomiseks, mille ülesanneteks oleks määrata maa- ja merepiir ning uurida avamerele ligipääsu tingimusi. Välisministrid loodavad peatset liitumisläbirääkimiste jätkumist.

Euroopa Liidu tervishoiu volinik Androulla Vassiliou andis välispoliitikajuhtidele ülevaate olukorrast seoses leviva seagripiga ning kutsus liikmesriike üles vahetama igakülgset infot ja jälgima arenguid ning vältima ilma tungiva vajaduseta sõite seagripiohtlikesse piirkondadesse. Vassiliou sõnul on käesolevaks neljapäevaks kokku kutsutud Euroopa Liidu tervishoiuministrite erakorraline kohtumine.

Välisministrite nõukogu arutas parlamendivalimiste järgset olukorda Moldovas ning pidas kahetsusväärseks, et valimistejärgsed meeleavaldused Moldovas väljusid kontrolli alt ning muutusid vägivaldseteks.

Välisminister Urmas Paeti hinnangul on praegusel momendil eriti oluline, et kõik poliitilised jõud Moldovas hoiduksid vaenuliku retoorika ja jõu kasutamisest ning töötaksid ühiselt selle nimel, et leida tekkinud olukorrale lahendus.

Kõneldes Somaalia piraatluse probleemidest leidsid välisministrid, et piraatide kallaletungide ärahoidmiseks tuleks rakendada senisest karmimat poliitikat.

«ÜRO, Euroopa Liit ja NATO peavad kaaluma jõulisemaid meetmeid ning välja töötama õiguslikud alused, mis võimaldaksid kinni pidada piraatlusega seotud laevu, neid läbi otsida ning anda piraatluse kahtlustusega isikud kohtu alla, karistades neid täie rangusega,» sõnas välisminister Paet.

Välisministritel olid kõne all samuti immigratsiooniprobleemid Vahemeremaades. Välisminister Urmas Paeti sõnul on vaja tõhustada Euroopa Liidu koostööd Põhja-Aafrika riikidega, et võidelda illegaalse immigratsiooni algpõhjustega neis riikides.

Euroopa Liidu välisministrid vahetavad mõtteid seoses 5. aprillil toimunud Euroopa Liidu ja USA mitteametliku tippkohtumisega, arutades ka edasisi koostöövõimalusi. Välisminister Urmas Paeti sõnul oli tippkohtumine edukas.

«ELi ja USA tõhus koostöö on vajalik nii majanduskriisist ülesaamisel kui ka kliimamuutuste ja energiajulgeoleku valdkonnas,» tõdes Paet.

Välisministrite nõukogu arutas samuti olukorda Birmas ja võttis vastu
järeldused, milles peetakse inimõiguste olukorda riigis murettekitavaks ning
kutsutakse üles suuremale koostööle rahvusvahelise üldsusega. Kuna poliitiline olukord ei ole muutunud, otsustas Euroopa Liit pikendada sanktsioone kuni 30. aprillini 2010. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles