Hispaania võimude teatel juhivad ETAt naised

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel kuul tabatud ETA sõjaliste operatsioonide juhi Jurdan Martitegi vahistamise järel on baski separatistide juhtimise võtnud väidetavalt üle naised.
Sel kuul tabatud ETA sõjaliste operatsioonide juhi Jurdan Martitegi vahistamise järel on baski separatistide juhtimise võtnud väidetavalt üle naised. Foto: Reuters / Scanpix

Hispaania võimud usuvad, et baskide separatistliku relvarühmituse ETA juhtimise on pärast mitme juhi arreteerimist võtnud üle kaks naist.


Väidetavalt on Euroopa Liidus ja Ühendriikides terroristlikuks rühmituseks peetava ETA juhtohjad enda kätte haaranud kaks kolmekümnendates eluaastates naist, kirjutas The Telegraph.

37-aastane Iratxe Sorzabal ja 33-aastane Izaskun Lesaka on võimudele juba varem tuttavad, seda väidetavalt nende terroristliku tegevuse tõttu. Nüüd usuvad Hispaania võimud, et mainitud naised juhivad koos kahe mehe, Iurgi Mendinueta ja Andoni Sarasolaga, ETA sõjalisi operatsioone.

Sorzabal on juba neli aastat väidetava terroristliku tegevuse eest tagaotsitav ja Lesaka on varem kandud Prantsusmaal kolmeaastast vanglakaristust. Võimude andmetel varjavad mõlemad end Prantsusmaa edelaosas.

Terrorismivastase võitluse ekspertide hinnangul on nelja aastakümne eest Baskimaa iseseisvumise nimel relvakampaania käivitanud ETAs alanud võimuvõitlus. Nende arvates võib see kesta seni, kuni esile kerkib ainuliider.

Viimastel kuudel on ETA pidanud taluma mitmeid kibedaid tagasilööke. Näiteks sel kuul vahistasid Prantsuse ja Hispaania julgeolekujõud relvarühmituse ETA kõrgeima sõjalise juhi Jurdan Martitegi.

28-aastane Martitegi, kes asus ETA sõjaliste operatsioonide juhi kohale mullu detsembris, kui senine juht Aitzol Iriondo Prantsusmaal arreteeriti, oli viimase viie kuu juba kolmas ETA juht, kelle võimud vahistasid.

Möödunud aastal vahistasid kahe riigi võimud 30 arvatavat ETA liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles