Interpol andis käsu Venemaa duumasaadiku vahistamiseks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa riigiduuma saadiku Adam Delimhanov.
Venemaa riigiduuma saadiku Adam Delimhanov. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Rahvusvaheline kriminaalpolitseiorganisatsioon Interpol kuulutas tagaotsitavaks Venemaa riigiduuma saadiku Adam Delimhanovi, keda kahtlustatakse kurikuulsa tšetseeni väekomandöri mõrva organiseerimises.


Dubai õigusorganitel on väidetavalt piisavalt infot, mis tõendab, et endise tšetšeeni iseseisvuslase ja hilisema Vene eriüksuse juhi Sulim Jamadajevi tapmise tellis endine Tšetšeenia asepeaminister Adam Delimhanov, teatas Reuters.

Araabia Ühendemiraatide koosseisu kuuluvas seitsmes emiraadis on Delimhanov juba ka tagaotsitavaks kuulutatud ning nüüd otsib teda taga ka Interpol.

Tšetšeeni iseseisvuslaste leeris kunagi võidelnud Jamadajev vahetas poolt 90ndate lõpus ning tõusis kurikuulsa GRU eliitpataljoni Vostok komandöriks. 2005. aastal sai ta ka Venemaa kangelase aunimetuse.

Möödunud aastal saadeti ta pärast ägenenud võimuvõitlust Moskvast määratud tšetšeenide liidri Ramzan Kadõroviga erru. 28. märtsil langes Jamadajev Dubai ühe luksusresidentsi maa-aluses parklas atentaadi ohvriks.

Araabia Ühendemiraatides seoses Jamadajevi tapmisega alustatud juurdluse käigus on politsei vahistanud veel kaks isikut. Lisaks soovivad sealsed võimud, et Interpol kuulutaks lisaks Delimhanovile rahvusvaheliselt tagaotsitavaks veel kolm isikut.

Delimhanov on varem meediale antud kommentaarides kõik süüdistused tagasi lükanud ning nimetanud neid alusetuks.

Venemaa võimud on keeldunud välisriigile oma kodaniku välja andmisest, viidates riigi põhiseadusele, mille alusel ei anta brittidele välja ka riigiduumasse kuuluvat Andrei Lugovoid, keda London peab peamiseks kahtlusaluseks FSB endise polkovniku Aleksandr Litvinenko mõrvas, mis kahe riigi vahel diplomaatilise tüli põhjustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles