Venemaa heaks spioneerinud kanadalane palus perelt vabandust

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada mereväelane Jeffrey Paul Delisle (40) Halifaxi kohtuhoone juures 1. veebruaril.
Kanada mereväelane Jeffrey Paul Delisle (40) Halifaxi kohtuhoone juures 1. veebruaril. Foto: SCANPIX

Kanada mereväe nooremleitnant Jeffrey Paul Delisle, kes müüs Venemaale salajast militaarteavet, vabandas eile Halifaxi kohtus oma perekonna, vanemate, sõprade ja kolleegide ees.

Kohus oli 40-aastase Delisle’i mõistnud spioneerimises süüdi eelmise aasta oktoobris, vahendas Toronto Star.

«Ma armastan neid väga. Mul on väga kahju selle mure ja valu pärast, mida ma neile põhjustasin,» ütles ta. «Kui ma saaks aega tagasi keerata, siis seda ma ka teeks. Kuid ma ei saa.»

Prokurör Lynn Decarie nõuab mehele karistuseks vähemalt 20-aastast vangistust, põhjendades seda pere, kolleegide ja Kanada liitlaste usalduse kuritarvitamisega. «Usun, et Kanadale tekitati väga palju paha.»

Delisle hakkas Venemaale teavet müüma 2007. aastal ja tegi seda 2011. aastani. Ta teenis kokku ligi 112 000 dollarit.

Delisle töötas mereväe luurekeskuses, kus tal oli ligipääs Kanada, USA, Suurbritannia, Austraalia ja Uus-Meremaa salajasele militaarinfole.

Kaitseadvokaadi Mike Taylori hinnangul ei tohiks tema kliendile enam kui 10-aastast karistust määrata. Advokaadi selgituse järgi oli mehel tol ajal ehk 2007. aastal isiklikus elus abielu purunemise tõttu ülimalt raske periood ja ta ei mõelnud selgelt, kui seadis sammud Vene saatkonna suunas Ottawas.

Prokuröri sõnul lähevad paljud perekonnad lahku, kuid mitte kõik purunenud perede liikmed ei lähe Vene saatkonda ega reeda Kanadat.

Kohtunik Patrick Curran teeb oma otsuse karistuse osas teatavaks 8. veebruaril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles