Rasmussen: NATO ei loobu oma raketikilbi plaanist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen. Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen rõhutas laupäeval, et allianss ei kavatse loobuda plaanist ehitada Euroopas raketikilp, seda vaatamata Venemaa jätkuvale kriitikale.

«Me oleme algusest peale selgeks teinud, et NATO on langetanud otsuse luua NATO raketitõrjesüsteem, kuna see on meie kohustus tagada meie elanikkonnale tõhus kaitse,» ütles Rasmussen Müncheni julgeolekukonverentsi raames kohtumisel rühma ajakirjanikega.

Rasmussen avaldas samas lootust, et Venemaa teeb alliansiga sellel teemal koostööd.

«Me oleme kutsunud Venemaa tegema koostööd ning nüüd sõltub Venemaast, kas ta võtab sellest osa,» märkis ta.

Rasmussen ütles seda pärast Vene välisministri Sergei Lavrovi laupäevast sõnavõttu Münchenis, milles too väitis, et NATO raketitõrjeprogramm ja idasuunaline lainenemine on põhjustanud liigseid pingeid, mis tuletavad meelde külma sõda.

«Ametlikult oleme me loobunud külma sõja aegsest hoiakust – Venemaa ja NATO riigid ütlevad, et nad ei pea üksteist vaenlaseks – kuid me peame möönma, et meil on käia veel pikk tee, et meie sõnad ühtiksid tegudega,» ütles Lavrov.

Rasmussen ei olnud aga sellise kriitikaga nõus, rõhutades, et alliansi sõnad ja teod on omavahel selgelt seotud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles