Iisrael kaitseminister võttis kaudselt omaks õhurünnaku Süürias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli asepeaminister ja kaitseminister Ehud Barak rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil Münchenis.
Iisraeli asepeaminister ja kaitseminister Ehud Barak rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil Münchenis. Foto: SCANPIX

Iisraeli kaitseminister Ehud Barak kommenteeris täna Müncheni julgeolekukonverentsil esimest korda ametlikult õhurünnakut Süürias, võttes kaudselt omaks, et selle tegid juudiriigi lennukid.

USA ametnike teatel ründasid Iisraeli sõjalennukid sel nädalal Süüriast Liibanoni äärmusrühmitusele Hizbollah relvi toimetanud konvoid, mis vedas maa-õhk-tüüpi rakette, ning sõjaväekompleksi, milles usuti olevat keemiarelvade ründemürke. Süüria väitel pommitati sõjalist uurimiskeskust Damaskuse lähedal.

Iisrael ise ei ole rünnaku sooritamist ametlikult kinnitanud.

Ka Barak ei teinud pühapäeval seda otsesõnu, kuid ütles, et «mõne päeva eest Süürias toimunu on tõestuseks, et kui me midagi ütleme, siis me nii ka mõtleme - ja me ütleme, et meie arvates ei tohiks luusimaid relvasüsteeme lubada Liibanoni toimetada».

Juudiriigi peaminister Benjamin Netanyahu ja teised kõrged ametnikud hoiatasid rünnakule eelnenud päevadel ohtude eest, mida kätkeb endas Süüria relvade jõudmine Hizbollah' ja teiste piirkonna vaenulike elementide kätte.

Iisraeli liidrid on Süüria kodusõja puhkemisest saadik väljendanud kartust, et Süüria lagunemise korral kaotab president Bashar al-Assad kontrolli relvade, seal hulgas keemiarelvade üle.

Eile ütles Netanyahu, et Iisrael peab arvestama relvadega oma vahetus läheduses, mis «ähvardavad meie linnu ja tsiviilelanikke»

Baraki sõnul on Liibanoni Hizbollah ja iraanlased ainsad liitlased, kes Süüria režiimile jäänud on.
Kaitseminister ennustas, et Assadi režiim kukub õige pea, ja lisas: «See oleks iraanlastele ja Hizbollah'le suur hoop.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles