Piltuudis: kirillitsa-vastane meeleavaldus Vukovaris

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Horvaatias Vukovaris avaldati meelt slaavi tähetedega kirjutatud siltide vastu.
Ida-Horvaatias Vukovaris avaldati meelt slaavi tähetedega kirjutatud siltide vastu. Foto: SCANPIX

Ida-Horvaatias Vukovaris tuli eile tänavatele ligi 20 000 inimest, et avaldada meelt kirillitsas nimesiltide vastu.

Linnaelanikud on vastu valitsuse plaanile lubada üles riputada kakskeelseid silte piirkondades, kus enam kui kolmandik elanikest on serblased. Idee järgi oleks silt kirjutatud nii ladina kui slaavi tähtedega, vahendas Reuters.

Aastal 2011 läbi viidud rahvaloenduse põhjal on Serbia piiri lähistel asuva Vukovari elanikest enam kui kolmandik serblased.

Põhja-Horvaatias Itaalia piiri lähistel on kohti, kus ripuvad nii horvaatia kui itaalia keeles kirjutatud sildid. Serblastega on horvaatidel aga hoopis teine küsimus. Serbia armee tegi Vukovari aastatel 1991-1995 väldanud sõjas maatasa, mistõttu on serblaste ja naaberriigis kasutatava slaavi tähestiku teema kohalike jaoks valuline.

Vukovaris aset leidnud meeleavalduse korraldas sõjaveteranide ühendus loosungi «Oleme horvaatiakeelse Vukovari, aga mitte kirillitsa poolt». Rahva seas oli näha loosungeid «See pole see, mille eest me võitlesime» ja «Ärge testige meie kannatlikust».

Horvaatia valitsus on teatanud, et ei kavatse oma plaanist taganeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles