Interpol otsib tšetšeeni väekomandöri surma tõttu Vene kodanikke

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenia endine väekomandör Sulim Jamadajev (paremal) ja endine Tšetšeenia asepeaminister Adam Delimhanov, keda kahtlustatakse Jamadajevi mõrva tellimises.
Tšetšeenia endine väekomandör Sulim Jamadajev (paremal) ja endine Tšetšeenia asepeaminister Adam Delimhanov, keda kahtlustatakse Jamadajevi mõrva tellimises. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Rahvusvaheline kriminaalpolitseiorganisatsioon Interpol kuulutas kurikuulsa tšetšeeni väekomandöri Sulim Jamadajevi mõrva organiseerimise tõttu tagaotsitavaks seitse isikut.


Eile kuulutas Interpol rahvusvaheliselt tagaotsitavaks Venemaa riigiduuma saadiku ja endise Tšetšeenia asepeaministri Adam Delimhanovi. Dubai õigusorganite palvel otsitakse taga veel kuut Vene kodakondsusega meest, teatas Interpoli koduleht.

Araabia Ühendemiraatide õigusorganitel on väidetavalt piisavalt infot, mis tõendab, et endise tšetšeeni iseseisvuslase ja hilisema Vene eriüksuse juhi Sulim Jamadajevi tapmisega märtsi viimasel laupäeval Dubai ühe luksusresidentsi maa-aluses parklas on seotud lisaks Delimhanovile ka Elimpaši Hatsujevit, Zelimhan Mazajevit, Salman Kimajevit, Tirpal Kimajevit, Ramazan Musievit ja Marvan Kimajevit.

1973. aastal sündinud Jamadajev võitles esimese Tšetšeenia sõja ajal välikomandörina iseseisvuslaste leeris, kuid vahetas 90ndate lõpus poolt ning tõusis kurikuulsa GRU eliitpataljoni Vostok komandöriks. 2005. aastal sai ta ka Venemaa kangelase aunimetuse.

Vostoki näol oli tegemist ainsa väeüksusega, mis polnud Moskvast võimule aidatud Tšetšeenia president Ramzan Kadõrovi kontrolli all, vaid allus otse Vene relvajõudedele.

Möödunud aastal saadeti ta pärast ägenenud võimuvõitlust Moskvast määratud tšetšeenide liidri Kadõroviga erru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles