Obama tahab reformiga 11 miljonit illegaali põranda alt välja tuua

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama valis oma teise ametiaja esimeseks teemaks immigratsioonireformi, mille eesmärk on tuua põranda alt välja 11 miljonit praegu USAs illegaalselt elavat inimest.

Kui New Yorgi latiinode naabruskondades elavailt inimestelt dokumente küsida, siis ilmselt paljudel neist USAs alalist elamisluba ei ole, ühendriikides on praegu umbes 11 miljonit illegaalset immigranti ja enamik neist lõunapiiri tagant tulnud ladina-ameeriklased, vahendas ETV saade «Välisilm».

Neid kõiki koju tagasi saata ei ole võimalik - USA majandusringkondade sõnul jääksid paljud ettevõtted siis lihtsalt tööjõuta, vaja on plaani B ja president Obama hinnangul on selleks illegaalidele põranda alt välja tulemiseks võimaluse andmine, lisaks Obamale rõhutasid immigratsioonireformi olulisust läinud nädalal ka kaheksa senaatorit mõlemast suurparteist.

Illegaalidele kavatsetakse anda võimalus end võimude juures registreerida ja läbida taustauuring. Lisaks peavad nad tasuma kõik siin veedetud aastate jooksul maksmata jäänud maksud ning maksma ka trahvi, mille konkreetset suurust ei ole veel sätestatud.

Paljud ameeriklased immigratsioonireformi aga ei toeta: viimaste küsitluste põhjal on selle poolt 51 protsenti ameeriklastest, teine pool rahvast leiab, et inimestele, kes on teadlikult seadusi rikkunud, ei tuleks mingeid järeleandmisi teha ja nad peaks Ameerikast lihtsalt välja saatma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles