Kohus arutab Lockerbie pommimehe apellatsiooni

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi (keskel) 1992. aastal.
Abdelbaset Ali Mohmet al-Megrahi (keskel) 1992. aastal. Foto: AFP / Scanpix

Edinburghi apellatsioonikohtunikud alustasid Lockerbie pommimehe Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi edasikaebust.


57-aastane Megrahi kannab Šotimaa linna Glasgow lähedal asuvas Greenocki vanglas eluaegset vanglakaristust ning arstid on tal tuvastanud kaugelearenenud vähkkasvaja. Mees võib kohtuprotsessi jälgida video vahendusel, teatas BBC News.

21. detsembril 1988 Londoni Heathrow lennujaamast New Yorki teel olnud USA lennufirma Pan Ami lennuk plahvatas Šotimaa edelaosas asuva Lockerbie küla kohal.

Kõik lennu 103 pardal olnud 243 reisijat ja 16 meeskonnaliiget hukkusid, samuti said lennukijäänuste allakukkumisel surma 11 kohalikku elanikku.

Lennukatastroofi põhjustanud pommiplahvatuse korraldamise eest mõisteti süüdi Liibüa kodanik ja riigi salateenistusse kuulunud Megrahi, kes on end kogu aeg süütuks tunnistanud, kuid apellatsioonikohtud pole meest süüdistusest vabastanud.

Mees töötas katastroofi toimumise ajal lennukompanii Libyan Arab Airlines julgeolekupealikuna ning just tema pani süüdistuse kohaselt lennuki pagasisse pommiga kohvri.

Kuna Liibüa diktaator Muammar Gaddafi keeldus Megrahit välja andmast, siis kehtestas ÜRO julgeolekunõukogu Liibüale 1992. aastal majandussanktsioonid. Hiljem küll Gaddafi leebus ja Hollandis toimunud kohtuprotsessil mõisteti mehele eluaegne vanglakaristus.

2001. aasta jaanuaris süüdimõistetud Megrahi esimene apellatsioon lükati tagasi järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles